ISTRAŽIVANJE: Evo gde se u regionu najbolje živi

0
foto: pixabay

Ako bismo sudili po statističkim podacima, najbolja zemlja za život u regionu bila bi Rumunija. U ovoj zemlji je, naime, najpovoljniji odnos između prosečne plate i potrošačke korpe.

Porodica sa dvoje zaposlenih koji primaju prosečne plate, koje iznose po 645 evra, u ovoj državi bi svojim prihodima pokrili skoro dve prosečne potrošačke korpe (1,8). Rumuniju bi, potom, sledili Hrvatska, Mađarska, Srbija, Makedonija, Slovenija, Crna Gora, Bugarska, pa BiH.

Ako bi se gledalo samo po visini prosečne plate, na prvom su mestu ubedljivo Slovenci, koji jedini “prebacuju” magičnih 1.000 evra mesečno, dok su iza njih Mađari i Hrvati. Tih slovenačkih 1.018 evra, recimo da bi moglo da pokrije troškove stanovanja i osnovnih životnih namirnica (hrana i higijena) za četvoročlanu porodicu. To znači da, praktično cela druga plata može da ide za ostale troškove, kredit, automobil, društveni život, restorani, pozorišta, bioskop…

U Srbiji bi, međutim, to bilo izvodljivo, s obzirom da se srpska potrošačka korpa računa prema tročlanoj porodici, koliki je prosek prema rezultatima poslednjeg popisa. Kada bi se, dakle porodica uvećala za jednog nezaposlenog člana, povećala bi se i cena potrošačke korpe. Prihodi bi, međutim, ostali isti, pa bi se smanjila i kupovna moć.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here