„IZBUŠITE NAM I LOPTU“ Deca brane igralište sagrađeno tokom bombardovanja u Boru

0
foto: pixabay

Mališani iz „Naselja sunca“ u Boru, protestovali su danas zbog naloga lokalne komunalne inspekcije da nakon prijave stanara ukloni koš postavljen 1999. godine.

Koš je bio postavljen tri dana nakon početka NATO bombardovanja Srbije kao znak prkosa. Stanovnici naselja su bili zatečeni kada su u utorak na postolju koša zatekli zalepljeno rešenje inspekcije kojim im se nalaže da sami sruše koš u roku od 48 sati, ili će to učiniti „opštinski organ“ o trošku stanara. Njima je ostavljena mogućnost da se na ovu odluku žale Opštinskom veću SO Bor.

Ovo je jedina sportska sprava koja postoji na četiri kvadratna kilometra tog urbanog naselja, gde u 15 višespratnica i mnogo privatnih kuća živi oko 500 dece.

Dečaci igraju fudbal na improvizovanom zemljanom terenu, a gol predstavljaju dva kamena. U naselju nema nijedne ljuljaške, niti sprave gde bi se najmlađi igrali.

„‘Pustite nas da se igramo’, ‘Bolje sport nego droga’.’Izbušite nam i loptu’, ‘Bolje vam je da gradite nego da rušite’, ‘Mi smo samo klinci’, ‘Odbranimo koš, sutra će nam srušiti i školu’, ‘Ne damo igralište'“, odgovor je mališana na prijavu koju je inspekciji dostavio neko od stanara nezadovoljan jer mu je uskraćen parking prostor.

„Ovaj koš smo napravili mi stanari naselja kako bi se mališani zabavljali po izlasku iz skloništa tokom bombardovanja, kako bi prebrodili strah i traumu sirena za uzbunu i kako ne bi udisali dim cigareta iz memljivih skloništa“, kazao je stanar naselja Dragiša Trujkić.

On je kazao da je na improvizovanom terenu basket svakog dana igralo mnogo dece i da neka od njih i danas igraju u borskim košarkašim klubovima.

Trujkić je sa komšijama izradio koš u akciji koja podseća na detalj iz domaćeg filma „Nebeska udica“.

Objekti u bližoj okolini Bora su tokom NATO bombardovanja gađani u više navrata. Trafo stanica RTB-a Bor, koja se nalazi nedaleko od centra grada u više navrata je pogađana projektilima.

Stanari kažu da im nije toliko cilj sama odbrana koša, koliko pokretanje inicijative da se u okolini naselja naprave sportski tereni na bezbednijem mestu, da se postave sportske sprave, ljuljaške, klackalice.

Oni su odlučili da proslede pismo ministru omladine i sporta Vanji Udovičiću i predsedniku opštine Bo Živoradu Petroviću od kojih traže reakciju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here