foto:dnevne.rs
Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković podsetila je danas da posledice naizgled bezazelnog igranja sa petardama i pirotehnikom mogu biti nesagledive i da njihovo neoprezno korišćenje, kako bi se uveličala praznična atmosfera, može zauvek promeniti nečije detinjstvo

Ona je prisustvovala prezentaciji projekta “Petarde nisu igračke” u Policijskoj stanici u Zemunu i prvom predavanju u okviru projekta koje je održano za 30 đaka iz tri osnovne zemunske škole.

– Naš zadatak je da vas edukujemo i da upoznamo sa svim posledicama koje nosi korišćenje pirotehničkih sredstava. Morate da shvatite da je korišćenje petardi po vas jako opasno. Ono što morate da znate jeste i da su roditelji ti koji su odgovorni ukoliko vam dozvole da koristite petarde. To znači da će oni pred zakonom odgovarati što su vas doveli u opasnost – poručila je Popović Ivković mališanima.

Popović Ivković je podsetila i da je MUP nedavno predložio izmene i dopune Zakona o javnom redu i miru koje podrazumevaju znatno strože kazne.

Ona je rekla da će ubuduće umesto 10.000 do 50.000 dinara , kazna za upotrebu pirotehničkih sredstava biti od 50.000 do 100.000 dinara.

– Kada je reč o maloletnicima, za njih će odgovornost snositi roditelji, staratelji, usvojitelji, koji će plaćati ovu kaznu ili će obavljati društveno koristan rad od 40 do 120 sati – navela je Popović Ivković.

IZVORdnevne.rs
PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here