Jožef Lerinc, foto:RAS

Jožef Lerinc (37) iz Debeljače na svojoj koži je osetio kako izgledaju nove izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja jer za vožnju bicikla u pijanom stanju mora da plati čak 108.000 dinara.

Lerinc se pod uticajem alkohola vozio sa jedne proslave u svom selu, a kada su ga policajci zaustavili i tražili da uzme dreger u ruke, ispostavilo se da ima 2,12 promila alkohola u krvi.

Presuda biciklisti iz DebeljačeFOTO: A. LATAS / RAS SRBIJA
Presuda biciklisti iz Debeljače

– Kada mi je sudija Odeljenja prekršajnog suda u Kovačici rekao kolika je kazna, nisam mogao da verujem. Mislio sam da je šala. Pa, nisam ja vozio avion, nego bicikl i još u selu gde ni nema saobraćaja. Išao sam sa bazena, oko dva ujutro, bila je neka zabava i ne kažem, popio sam, ali jedino da prodam sve što imam i platim kaznu – rekao je Lerinc.

Prekršaj je napravio još 2016. godine, ali na njegovu nesreću od ovog ponedeljka sudije su krenule da kažnjavaju po novim pravilima, taman kada se on pojavio na sudu. Kaže da ranije pozive nije primio, ili video.

– Mogu samo da odem u zatvor, ili da tu cifru odradim prinudnim poslom, jer para nemam. Kada sam izašao ispred suda i ljudima pokazao kaznu svi su se krstili. Posle mene je iz suda izašao jedan komšija koji je pijan vozio traktor, on je dobio 350.000 dinara kazne. Pa da li je to normalno, kod nas kuće koštaju jeftinije – nastavio je Lerinc.

Sem paprenih cena kazni, izmena ovog Zakona donela je još novosti, kao što je maksimalna količina alkohola u krvi za vozače, koja je sa 0,3 pala na 0,2 promila, uz veće sankcije za prekoračenje brzine.

IZVORblic.rs
PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here