Ako niste znali jaja su prava super – namirnica i na vašem jelovniku bi trebalo da se nađu makar 3 puta nedeljno, a evo i zbog čega.

Ako ste na dijeti ili pazite šta jedete, jaja su onda odličan izbor jer suzbijaju glad zbog velike količine proteina kog sadrže. Na taj način jaja će vam pomoći u mršavljenju. Inače, idealna su namirnica za doručak. Jedno jaje srednje veličine ima oko 80 kalorija.

Odlična su za kožu i organizam jer sadrže vitamine B2,B5 i B12 koji pomažu u pravilnom funkcionisanju organizma, a pogotovo jetre. Sadrže i vitamin D koji je odličan za kosti i zube.

zašto trebate jesti jaja

Jaja nam pomažu u boljem funkcionisanju mozga, jer su puna lecitina, supstance koja je izvor holina koji pospešuje pamćenje i koncetraciju. Takođe je i izvor aminokiselina koje su neophodne za pravilno funkcionisanje tela.

Odlična su i za imunitet jer sadrže 22 odsto selena koji pospešuje rad štitaste žlezde i celog imunog sistema. Pomaže pri smanjenju holesterola. Suprotno verovanju da su jaja glavni krivci za povećan holesterol, lecitin iz jaja zapravo pospešuje njegovu eliminaciju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here