Jeftinije im da paradajz bace u Moravu

0
foto: pixabay

Cena paradajza na kvantaškoj pijaci u Leskovcu pala je sa 60 na 10 do 20 dinara za nepunih nedelju dana, zbog čega su neki proizvođači morali da paradajz bace niz Južnu Moravu.

Predstavnik zemljoradničke zadruge „Zelena zvezda“ iz leskovačkog sela Vinarce Nenad Antanasović rekao je za agenciju Betu da je uzrok takvog stanja ponuda i tražnja na tržištu.

„Paradajz je u plastenicima naglo sazreo, jer su mu pogodovali vremenski uslovi, pre svega visoke temperature, pa su svi ođednom izneli robu na tržište.“

Svakog dana cena je padala za po deset dinara i zaustavila se, nadam se, na 10 do 15 dinara po kilogramu“, rekao je Antanasović i demantovao glasine da je došlo do uvoza velikih količina ove nezaobilazne namirnice na trpezama.

On je dodao da je svuda u Srbiji situacija ista – u Šapcu, Trsteniku i u Vojvodini.

„Možda je ova katastrofa mogla da se spreči, da se bere planski, ali kod nas je sve stihijski. Zbog toga su neki proizvođači bacali paradajz u reku, uglavnom onaj manje kvalitetniji“, dodao je Antanasović.

Ipak, Antanasović procenjuje da će ovakva situacija kratko potrajati. „Jeste da je to pitanje za milion dolara, ali moje su procene da će se tržište stabilizovati za nedelju do dve i da će se cene skočiti“.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here