Kako da ovog leta ne „izgorite“ na suncu?

0
foto: pixabay

Krema za sunčanje sa zaštitnim faktorom zapravo ne štiti vašu kožu koliko mislite.

Kreme za sunčanje obično pružaju kraću i slabiju zaštitu od one kakvu vam obećavaju u reklamama, što znači da dugo izlaganje suncu nije preporučljivo ni u slučaju da nosite losion sa najvišim zaštitnim faktorom.

Ipak, postoji nekoliko načina da bar na neko vreme budete bezbedni na suncu.

Odabir kreme

Birajte proizvode koji štite od obe vrste UV zračenja – UVA i UVB.

Na većini preparata naznačeni faktor zaštite odnosi se samo na UVB zračenje, pa bi trebalo da birate proizvode na kojima se eksplicitno navodi da štite od obe vrste zračenja.

Pošto pojedini izveštaji o zaštiti potrošača na Zapadu navode da čak 40 odsto krema za sunčanje zapravo preuveličava faktor zaštite naznačen na pakovanju, magazin “Consumer Reports” preporučuje da birate preparate sa faktorom 40, kako biste povećali šanse da dobijete makar 30.

Izbegavajte preparate na kojima je SPF označen većim brojem od pedeset, jer veći broj ne znači i da možete da provedete neograničeno vreme na suncu.

Nanošenje

Koristite kremu sa zaštitnim faktorom stalno, čak i kad je oblačno. Takođe, vodite računa da koristite dovoljne količine kreme.

Prosečna osoba trealo bi da upotrebi oko dve supene kašike kreme, mleka ili losiona na svim izložnim delovima kože, a to je dva puta više od količine koju većina ljudi koristi.

Nanesite kremu barem 15 do 30 minuta pre nego što izađete, a onda nanosite na svaka dva sata ili češće ako idete na plivanje.

Tražite hladovinu

Naravno, najbolji način da se zaštitite od opekotina i smanjite rizik od raka kože je da izbegavate izlaganje suncu.

Stručnjaci preporučuju da nađete hladovinu ili ostanete kod kuće u periodu od deset do 14 časova, kada je zračenje najveće.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here