foto:pixabay

KANADSKA rudarska kompanija „Dandi plemeniti metali“ (DPM), iz Toronta, objavila je preliminarnu studiju izvodljivosti otvaranja i eksploatacije rudnika zlata na planini Crni vrh, između Bora i Žagubice. Prema tom dokumentu, tu bi se za devet godina, koliko je procenjeno da bi rudokop bio u funkciji, izvuklo skoro 34 tone tog plemenitog metala, bruto vrednosti – 1,6 milijardi dolara, saznaju „Novosti“.

Po dokumentaciji, u koju je naš list imao uvid, u otvaranje rudnika, u kome su utvrđene rezerve od gotovo 19 miliona tona rude, sa prosečnim sadržajem od 1,36 grama zlata po toni, za početak, bilo bi investirano 136 miliona dolara. Kako je predviđeno, godišnja proizvodnja iznosila bi od 75.000 do 132.000 unci, odnosno najviše 3,73 tone tog plemenitog metala.

Prema preliminarnoj studiji izvodljivosti, planirano je da se na Crnom vrhu otvori površinski kop, gde bi se dnevno prerađivalo 30.000 tona rude. Računajući taksu za korišćenje mineralnih sirovina, država bi od rada ovog rudnika prihodovala pet odst neto dobiti, ne računajući dodatne poreze i takse.

1 KOMENTAR

  1. KAKO DA PROPADNE POSAO?

    Kanadska rudarska kompanija Dandi plemeniti metali (DPM) iz Toronta, kako je najavila, otvara rudnik zlata kod Bora. Ako misli da zamisao sprovede do kraja i da propadne treba da angažuje do nedavnog čelnika i grobara RTB Bor, Spaskovskog. On je svojevremeno pričao da je otvorio na desetinu rudnika, a koliko je zatvorio i upropastio nije rekao. Uništio je sve do čega se dočepao, a pare i zlata je smestio na svoje sigurno mesto. On je poznat i po tome da je izgradio novu topionicu bakra, a nije. Izgradio je, uz pomoć mentora iz vlasti, novu peć za topljenje i postrojenje za proizvodnju sumporne kiseline. Ta investicija košta koliko i nova topionica.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here