foto:pixabay

Najveća kineska kompanija iz oblasti proizvodnje eksplozivnih materijala dolazi u Srbiju, pišu Novosti.

U strateškom partnerstvu sa beogradskom firmom Rudeks, otvoriće na prostoru nekadašnjeg vojnog kompleksa u okolini Boljevca — koji je služio za skladištenje municije — najmoderniju fabriku za proizvodnju industrijskog eksploziva.

„Ime kineske kompanije koja gradi najmoderniju fabriku za proizvodnju industrijskog eksploziva je u ovom trenutku poslovna tajna, baš kao i vrednost investicije“, ističe predsednik opštine Boljevac Nebojša Marjanović.

„Poznato je, međutim, da ta kineska kompanija ima fabrike širom sveta, u kojima radno angažuje više stotina hiljada radnika!“, kaže sagovornik Novosti.

Inače, nekadašnji vojni kompleks u okolini Boljevca se prostire na oko sedam hektara i u svom sastavu ima podzemne hangare za skladištenje municije. Trenutno su pri kraju potpuno infrastrukturno opremanje i procedura za prijem radnika, a svečano otvaranje fabrike se, prema rečima Marjanovića, očekuje vrlo brzo.

Inače, najveći potrošač industrijskog eksploziva u Srbiji je nekadašnji Rudarsko-topioničarski basen Bor koji je od decembra prošle godine, sa udelom od 63 odsto, u većinskom vlasništvu kineske kompanije Ziđin.

Na površinskim kopovima i podzemnim rudnicima bakra u Boru i Majdanpeku godišnje se potroši više od 250 tona industrijskog eksploziva.

Uz to, Bor i Boljevac su susedni gradovi, na udaljenosti od samo 35 kilometara, što znatno utiče na cenu transporta materijala neophodnog za rad u rudnicima.

Konkretno, najviše se koristi za masovna miniranja na površinskim kopovima, obrušavanje slojeva rude u podzemnim ležištima i istražna bušenja.

Pored rudarstva, industrijski eksploziv se najviše troši i pri izgradnji puteva. A poznato je da upravo kineske kompanije grade najviše saobraćajnica u Srbiji…

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here