Vodopad Blederije

Javni uvid o Nacrtu uredbe o proglašenju i Studiji zaštite spomenika prirode “Blederija”, važan je ali tek početni korak na očuvanju, zaštiti i unapređenju tog područja – naglašeno je na javnoj raspravi i javnoj prezentaciji održanoj u Kladovu.

Područje Spomenika prirode „Blederija“ površine 398,8 hektara koje se predlaže za zaštitu locirano je na teritoriji opštine Kladovo na jugoistočnim obroncima planine Miroč, i zahvata većim delom KO Reka, ali i KO Brza Palanka.

Na sastanku je prezentovan predlog akta sa osnovnim vrednostima područja. Spomenik prirode “Blederija” prvo bi ove godine trebalo da bude proglašeno zaštićenim područjem u režim II kategorije jer za to postoje čvrsti argumenti.

Prezentaciji Javnog uvida o Nacrtu uredbe o proglašenju i Studiji zaštite spomenika prirode “Blederija“ zaštićenim područjem prisustvovala je Jasmina Jović pomoćnica ministra za Zaštitu životne sredine, predstavnici Zavoda za zaštitu prirode, NP “Đerdap”, JP “Srbija šume”, lokalne samouprave, ali i predstavnici udruženja građana koji se finansiraju iz budžeta opštine Kladovo i bave se očuvanjem prirode, ali i drugi zainteresovani. Javni uvid traje do 17. marta do kada fizička i pravna lica mogu dostaviti primedbe u pisanoj formi na e-mail ili poštom na adresu Ministarstva zaštite životne sredine.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here