foto:kulturakladovo

Mornar sam Popaj ja i 100 mi je godina!

Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo u okviru obeležavanja Dečije nedelje, za trenutak želi da spoji sve generacije obeležavajući dugovečnost i stoti rođendan omiljenog lika iz crtanih filmova – Mornara Popaja, crtani junak koji je ulepšavo mnoga detinjstva, zaljubljenog u Olivu sa magičnom, nadljudskom snagom koju dobija kada pojede konzervu spanaća. 100 godina je on odličan primer koji roditelji koriste da ubede decu da jedu zdravo.

Tim povodom osmislili smo tematski nagradni maskenbal „Mornar Popaj“. Pored lika mornara Popaja, dobro je došao i svaki drugi lik koji prate njegove avanture, poput Olive, Kiće, Pere Ždere, Badže, Beti Bup i sve ostalo što se dovodi u vezu sa Popajom (konzerva spanaća, pljeskavica …) i što može postati kreativna inspiracija zainteresovanim učesnicima maskenbala.

Za učešće je potrebno ispuniti sledeće uslove:

–          Uzrast učesnika – neograničen,

–          Korisnička kartica biblioteke na uvid,

–          Obavezna prijava učešća do 10. oktobra 2019., popunjavajući upitnik u biblioteci.

“Lik mornara Popaja stvorio je Elzi Segar 1919. godine za reklamne potrebe jedne fabrike španaća. Nepunih godinu posle pojave Popaja, Ham je polako izbačen iz stripa, a Popaj je ujedno postao Olivin dragi. Oliva je dodata kao Kastorova sestra još krajem 1919. godine. Pera Ždera i Badža (u nekim prevodima Kvrga) pojavili su se 1932. godine, dok se Kića po nekim izvorima pojavio 1933. godine, a po drugim 1936. godine. Nova zvezda stripa je stvorila potrebu za novim imenom, te je „Timbl Teatar“ promenio ime u „Popaj“.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here