foto:kladovo.org.rs

Polaganjem cveća na spomen obeležja u gradu i na obali Dunava kod naselja Vajuga, Kladovo je i ovog 9. maja obeležilo Dan pobede nad fašizmom u Drugom Svetskom ratu. Na mestu na kome su se 22.septembra 1944. godine srele jedinice Crvene armije i Srpske devete udarne brigade na spomen obeležje piramidalnog oblika.

Cveće su položile delegacije ruske ambasade u Beogradu, SUBNORA, opštine Kladovo, kompanije „Silovije mašini“, mesne zajednice Vajuga.

Ponosan sam što sam bio u prilici da se nađem na mestu koje predstavlja deo burne prošlosti dva naroda. Zahvalan sam ljudima Vašeg kraja što čuvaju uspomenu na taj događaj- naglasio je Denis Kruglov ataše ambasade Rusije u Srbiji.

Na dan iz ratne prošlosti putnika namernika podseća sadržina teksta na spomeniku na kome je napisano “ Ovde na obali Dunava 22. septembra 1944. godine počela su sadejstva Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i Sovjetske Crvene armije u završnim bitkama protiv fašističkog agresora „. Iz sela Vajuga združene snage Srpske i Ruske vojske krenule su u konačno oslobođenje tadašnje zemlje.

– Naša je obaveza da na mlađe generacije prenesemo sećanje na one koji su živote položili za pobedu nad fažizmom i slobodu otadžbine. Promenama političkog sistema ne treba da se odričemo pravih vrednosti i negovanja tradicije, jer istoriju ne možemo da menjamo- poručio je Saša Nikolić predsednik opštine Kladovo.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here