''Jagodica'' sa jagodama - ko im može odoleti...
Kladovo će za samo nekoliko dana postati prvi grad u Srbiji koji će krasiti štand u obliku jagode, atraktivan kako za meštane, tako i za turiste, a na njemu će se prodavati jagode koje čak ne morate ni prati jer su uzgojene bez pesticida.
Štand “Jagodica“ stiže u Kladovo

“Jagodinca“ dolazi iz inostranstva, a biće postavljena u centru Kladova.

I još lepša stvar za kupce je ta što ovo slasno i zdravo voće dolazi sa obližnje farme, iz Velesnice. Od momenta branja, pa do prodaje na štandu proći će samo sat, dva. Biće skoro isto kao da sami uberete jagodu u svom vrtu.
“Jagodica“ će biti postavljena u centru Kladova
Kako je na ovaj način sprega između proizvođača i kupca već ostvarena, svako će moći da unapred naruči količinu jagoda koja mu odgovara. Recimo, za vikend kada ima vremena da se prave sokovi, džemovi ili domaća slatka od jagoda.
——————————————————————————————————

THOMAS MARINKOVIĆ 

IZ NEMAČKE DOŠAO U KLADOVO, PRESUDILE  PLODNE NJIVE I PREDIVNI LJUDI 

Фотографија корисника Thomas Marinkovic
Thomas Marinković
Tomas Marinković, kao vlasnik poljoprivrednog gazdinstvo „Dunav voće doo“ iz Kladova, već pet godina se na svojoj farmi u okolnom selu Velesnica uspešno bavi uzgojem svinja. Od nedavno svoje poslovanje na imanju unapredio je zasadom jagoda koje se trenutno prostire na površini od 2,5 hektara, a kako je – kako kaže, naišao na razumevanje lokalne samouprave otuda se rađa i entuzijazam i ideja za proširenje plantaže, ali i primenu inovacija u plasiranju svojih proizvoda na lokalno tržište.
Plantaža jagoda Thomasa Marinkovića
-Naišli smo na odličnu saradnju, podsticaj i predusretljivost na nove ideje od same lokalne samouprave, gde pre svega mislim na nosioce odluka, predsednika opštine Sašu Nikolića i načelnika opštinske uprave Zlatka Kalinovića. Od kada sam se orjentisao na poslovanje u Kladovu u ovom momentu nailazim na najveće razumevanje kada je u pitanju ideja preduzetništva koja se na zapadu primenjuje kao već ustaljena praksa. Napokon je lokalna samouprava pokaza interesovanje i prvi rezultat jeste izgradnja pristupnih puteva koja je u planu. Put nam je svakako neophodan i jedan je od uslova za dalji razvoj. Na imanju su za sada kao sezonski radnici uposleni lokalni stanovnici i komšije, ali svakako kada dobijete vetar u leđa postoje planovi za proširenje, stalno angažovanje radnika i primenu ideja koje su već trend u svetu – kaže Tomas.
U ovoj godini njegov cilje je proširenje plantaže jagoda sa još 7,5 h na otvorenom uzgoju i 7 h plastenika. I takođe, jedan korak napred koji će Kladovo uvrstiti među svetske metropole, koje u vidu podrške, lokalnim proizvođačima ustupaju atraktivna prodajna mesta u samim gradskim centrima. Ideja je da lokalno stanovništvo povrati poverenje u kupovinu domaćih proizvoda kod poznatih proizvođača – komšija. Tako je Tomas simbolično predvideo da tezga u obliku jagode ove sezone bude atrakcija i za kladovljane i turiste koji budu šetali gradskom čaršijom. To bi ujedno bio i prvi put u Srbiji viđen način prodaje.
Фотографија корисника Thomas Marinkovic
Tomas nam dodaje da je na njegovim plantažama trenutno u zrenju rana sorta jagode Clary, karakteristična po tome što se jede sveža, bez dodatka šećera jer je izuzetne slasti, a ne morate čak ni da je operete. Berba ove vrste jagode traje mesec dana.
Tomas Marinković je Valjevac po poreklu. U Nemačkoj je živeo 48 godina. Odlučio je da se vrati u Srbiju sa idejom da se bavi poljoprivredom. U Kladovo su ga nastanile plodne ključke njive, umerena klima i predivni ljudi.

4 KOMENTARA

  1. Čuj kupio zemlju ,NISI JE KUPIO JER DA NEŠTO KUPIŠ MORAŠ I DA PLATIŠ,DOKAZI U TUŽILAŠTVU, KRADEŠ struju….dokazi u policiji ,gde su ti svinje bedo ljudska,gde su ti jagode prevarantu ,plati gorivo koje si uzimao od sa pumpe ,vrati Notitu pare ….

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here