foto:FB Zdravstveni Centar Kladovo

DO kraja avgusta, u Zdravstveni centar Kladovo trebalo bi da stigne novi, savremeni aparat za brahiterapiju (unutrašnje zračenje) onkoloških pacijenata, saznaju „Novosti“.

Doktor Branislav Petrović, v. d. direktora ovog centra, otkriva da će nova mašina američkog proizvođača „Varijan“, kupljena za pola miliona evra, biti uključena oko 1. oktobra, što će rasteretiti centre u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, gde se sada pacijenti iz istočne Srbije upućuju na unutrašnje zračenje.

Svi radioterapijski centri, izuzev Kladova, gde je aparat star pet decenija krajem prošle godine prestao da radi zbog kvara, imaju po jednu mašinu za brahiterapiju, pa će oživljavanje Centra u Kladovu za gama zračenje, najneophodnije kod ginekoloških karcinoma, prema rečima dr Petrovića, biti značajno pojačanje onkološkoj terapiji.

– Potrebno je do mesec dana da se aparat instalira i podesi, a za to vreme će naši lekari, radioterapeut, dva tehničara i dva fizičara ići na obuku u Beograd, Banjaluku i u Sloveniju – objašnjava dr Petrović. – Oni su radili brahiterapiju, ali novi aparat je savremeniji i pristup mu je drugačiji. Ranije je terapija planirana na rendgenu, a sada će se to raditi na skeneru.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here