foto:profimedia

Telo devojčice iz kladovskog sela Kostol Anabele Đonkić, stare svega 10 godina, pronađeno je danas u Dunavu. Istraga je u toku, policija, Centar za socijalni rad, kao ni škola koju je pohađala, za sada ne daju zvanične informacije.

Devojčicino telo pronašao je komšija Vele Skrčevski, i to nekoliko stotina metara nizvodno od hostela koji drži njen otac.

– Ja sam šetao sa unucima, i onda sam u vodi ugledao nešto za šta sam, najpre, pomislio da je u pitanju lutka. Bila je okrenuta na trbuh, a glava joj je bila u vodi. Pozvao sam suprugu, ona je brzo stigla, pogledala i kazala da to nije lutka. Tada je naišao jedan brod, podigao talas i telo devojčice je počelo da pluta. Ušao sam u vodu i štapom sam privukao telo do obale – priča Skrčevski.

On kaže da je doživeo šok kada je video da je u pitanju devojčica, i to njegova komšinica.

– Ručice su joj bile skroz bele, tuga jedna… Pozvao sam sina, on policiju. Kada je policija završila uviđaj, moja supruga je donela ćebe od kuće i prekrila telo nesrećnog deteta – kaže ovaj čovek.

Prema nezvaničnim podacima, koji nisu potvrđeni od strane policije, devojčica je sama šetala sinoć obalom Dunava, okliznula se, pala u duboku vodu i utopila se. Na telu, saznajemo nezvanično, nisu pronađeni tragovi nasilja. Otac je, kada je čuo da mu se ćerka udavila, navodno doživeo nervni slom i prebačen je u bolnicu.

Meštani sumnjaju da se devojčica namerno utopila jer je imala težak život pored oca koji nije brinuo o njoj. Direktor Centra za socijalni rad u Kladovu, Ljubiša Stojković, kaže da je Anabela sa ocem imala normalan život i da ih je njihova služba više puta obišla.

Meštanin Kladova Saša Petrović jedan je od onih koji postavljaju pitanje nije li devojčica izvršila samoubistvo.

– Tokom leta ovu devojčicu je videlo celo Kladovo kako tumara sama ulicama, bez ikakvog cilja. Zaustavljala je ljude, tražila novac za hranu. Jednom mom prijatelju je kazala da joj novac treba da kupi medu koji joj se dopao. Često je viđana i na gradskoj plaži kako prilazi do posetilaca koji su nešto grickali, i moli za neki zalogaj, sendvič ili bilo šta. Kada bi dobila nešto da pojede, obema bi rukama gurala hranu u usta. Mnogo ljudi ju je viđalo i kako noću iz Kladova magistralnim putem odlazi u Kostol koji je udaljen tri,četiri kilometara – kaže nam Petrović.

Otac devojčice, star šezdesetak godina, je bio njen jedini staratelj. Meštani sela Kostol kažu da je uopšte nije čuvao, da nije brinuo o svojoj maloj ćerki.

– Otac devojčice je bio imućan čovek, imao je restoran u Kostolu, kamion. I sada je imućan. Naši podaci govore da je on devojčicu čuvao kako treba – kaže nam direktor Centra za socijalni rad Ljubiša Stojković.

Po njegovim rečima, služba Centra je više puta obilazila oca i devojčicu i sve je bilo u redu, osim što je devojčica ’’bila sklona da beži od kuće’’. Na pitanje šta je razlog njenog bežanja, direktor Stojković je kazao da sutra može dati više podataka.

– Devojčica nije imala ni godinu dana kada je prvi put bila u hraniteljskoj porodici. Majka ju je napustila po rođenju, čuvao ju je samo otac, a u tom periodu je bio na izdržavanju zatvorske kazne jer nije plaćao alimentaciju prvoj ženi sa kojom je imao decu. Drugi put je devojčica bila kod staratelja početkom leta kada joj je otac bio bolestan, ali je nakon mesec dana vraćena ocu koji je ozdravio – kaže nam direktor Stojković.

On naglašava da je Anabela prvog dana školske godine bila u Centru i uzela neophodnu školsku opremu, sveske, knjige, pribor, jer joj je to Centar kupio. Na pitanje zbog čega joj nije otac kupio školsku opremu, kada je imućan i kada je dobar otac, direktor Centra je kazao da će odgovoriti sutradan.

Šta je istina, i da li je služba Centra zatajila, a rezultat je smrt devojčice, utvrdiće istraga.

Telo devojčice je prebačeno u Negotin, gde će biti obavljena obdukcija kako bi se ustanovilo kako je došlo do utopljenja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here