foto:kulturakladovo

Dejan Stojiljković i Slaviša Pavlović, pisci mlađe generacije britkog pera koji razbijaju stereotipe u savremenoj srpskoj književnosti, gostuju u Kladovu u petak 20. aprila 2018. godine u prostoru galerijskoh hola gradske biblioteke.

Tema okupljanja je preplitanje istorije i fikcije u seriji „Senke nad Balkanom“ i učešću srpske vojske u Velikom ratu. Organizator tribine je Udruženje „Konsenzus“ iz Kladova.

O piscima;

Dejan Stojiljković, prozni i dramski pisac, filmski i strip-scenarista, rođen je u Nišu 1976. godine. Do sada je objavio romane Konstantinovo raskršćeDuge noći i crne zastaveZnamenje anđelaKainov ožiljak (u četiri ruke, sa Vladimirom Kecmanovićem) i Olujni bedem, kao i prozne zbirke Leva strana drumaLow Life Kišni psi. Zajedno sa Vladimirom Kecmanovićem i Draganom Paunovićem autor je ilustrovane trilogije o Nemanjićima, koju čine knjige U ime ocaDva orla i U ime sina. Autor je više dramskih tekstova i strip-scenarija. Jedan je od scenarista serije Senke nad Balkanom, u režiji Dragana Bjelogrlića. Laureat je prestižne književne nagrade „Miloš Crnjanski“ (za roman Konstantinovo raskršće). Proza mu je prevođena na ruski, engleski, grčki, slovački, makedonski, slovenački i francuski. Jedan je od najčitanijih savremenih srpskih pisaca. Član je književne grupe P-70, Srpskog književnog društva i Udruženja stripskih umetnika Srbije. Živi i radi u Nišu.

Slaviša Pavlović (Ljubovija, 1982), pisac, pesnik i novinar.

Objavio je romane Zavet (2010), Nema šanse da ne uspem (2012), Zavet heroja (2014), Apisov apostol (2016), kao i zbirku poezije Osvit večnosti (2014).
Njegov roman Zavet heroja preveden je na ruski i objavljen povodom obeležavanja stogodišnjice Velikog rata u Ruskoj Federaciji. Predgovor za ovo izdanje napisao je Sergej Nariškin, predsednik Državne dume Rusije.
Na poziv Ruskog istorijskog društva i Asocijacije „Francusko- ruski dijalog“ učestvovao je na više međunarodnih naučno-istorijskih skupova posvećenih Prvom svetskom ratu.
Godinama se bavi novinarstvom. Bio je glavni i odgovorni urednik magazina ReStart, autor i voditelj emisije Klub književnika. Pisao je za magazin Sofia, ruski list JugoslovoVodič za životSrpski glas
Bio je autor emisije Na raskršću (TV Hram), a sada  je autor i urednik emisije Info Arena, na TV „Arena“.
Učesnik je Međunarodne konferencije mladih novinara Evrope i Azije „Krim. Pogled iz drugog ugla“, održane u Jalti i Sevastopolju 2015. godine.
Živi u Beogradu.

Dejan Stojković je bio gost biblioteke tokom 2017. godine kada se predstavio književnoj publicii sa Vldimirom Kecmanovićem, dok je Slaviša Pavlović prvi put pred književnom publikom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here