Socijalna i dečija zaštita jedan je od prioriteta za opštinu Knjaževac. Nizom mera ova lokalna zajednica pokušava da popravi demografsku sliku i negativnu stopu nataliteta. Stare mere daju prve rezultate, pa su u tom gradu sve češće porodice sa troje i više dece.

Svako trećerođeno dete dobija 480.000 dinara, i to raspoređeno u 20.000 dinara mesečno.

Svako treće dete, osnovac, ima besplatne udžbenike i besplatan vrtić a za sve osnovce iz Knjaževca i užina je besplatna.

Iz opštinske kase finansira se veštačka oplodnja, lečenje steriliteta i druge medicinske intervencije koje bi dovele do željenog potomstva. Od ove godine i novi podsticaji za podizanje nataliteta.

„Nova mera koju uvodimo od ove godine je đačka stipendija, za sve đake knjaževačkih osnovnih i srednjih škola, uz jedan jedini uslov da su redovni đaci. Uveli smo i meru umanjenja računa komunalnih usluga a animiraćemo i privrednike da takvim porodicama izađu u susret i odobre popuste“, ističe Milana Đokić, predsednik opštine Knjaževac.

Dodatnim merama bore se za svakog đaka u gimnaziji ili tehničkoj školi.

U domu učenika ima pedesetak stanara. Za srednjoškolce iz opštine Knjaževac boravak je besplatan, ali to pravilo važi i za one koji dođu sa strane.

U povećanje nataliteta i dečiju zaštitu, strpljivo i dugo mora da se ulaže, kažu u Knjaževcu, da bi se rezultati videli tek u narednim godinama.

IZVORRTS
PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here