Ko može da odoli: Znate li šta je MAMALJIGA? (RECEPT)

1
417
foto: wikimedia

Verovatno  svako od vas ima svoj tajni recept za kačamak ili „mamaljugu“ (kako se zove u istočnoj Srbiji). Nekada se služilo kao glavno jelo, a danas u restoranima kao atrakcija, ali se sve više ponovo uvodi u redovan jelovnik.
Može se jesti sama, ili sa dodatkom mleka, sira, jogurta, pavlake, sa prženim lukom…

Sastojci (za 6 porcija):
– 1 kg kukuruznog brašna
– voda (oko 2l)
– malo soli

Priprema:
U šerpu sipati vodu, posoliti i sačekati dok voda ne provri, a zatim postupno i stalno mešajući dodavati  kukuruzno brašno  dok ne dobijete željenu gustinu ( neko voli ređe, a neko gušće)
Isključiti ringlu, i malo ostaviti „da se smiri“.
Ukoliko želite da lepše izgleda, možete slagati u modle.

Kako se servira:

I Služiti mamaljugu bez dodataka.

II Služiti sa toplim ili hladnim mlekom, uz dodatak soli (ko voli slano jelo) ili šećera (ako više volite slatko).

III Iseći nekoliko glavica luka na kolutove i propržiti ih na ulju. Kada luk dobije zlatno žutu boju, na tanjir slagati red luka, red mamaljuge i tako sve dok se ne potroši. Služiti dok je toplo. Ako ne postite, uz luk propržite i malo slaninice.

IV Na tanjir ređati: red mamaljuge, red džema (ili pekmeza, najbolje od šljiva) dok se ne potroši.

Ako imate još neki predlog za posluživanje mamaljuge, rado ćemo ga objaviti.

PODELI

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here