Koje voće je bezbedno za vašeg psa?

0
foto: pixabay

Zdrava ishrana je ključna za zdrav život naših ljubiaca. Međutim, pas ne može uvek zadovolji potrebu za određenim vitaminima iz granula i konzervirane hrane. Zato, pročitajte koje voće je bezbedno i zdravo za vašeg psa…

1. Banane
Pored jedinstvene glatke teksture i slatkog ukusa, banane sadrže aminokiseline, elektrolite, minerale, vitamine B6 i C, kalijum, mangan i blagotvorna vlakna. Ako je vaš pas aktivan i sagoreva dosta kalorija, ponesite koju bananu u šetnju.

2. Avokado
Postoie dosta neslaganja oko toga da li je avokado bezbedan za pse ili ne. Naime, radi se o spornoj supstanci persinu, koji se nalazi najviše u koštici i lišću avokada. Međutim, u samom plodu ove voćke vrlo je malo ove supstance, pa je potpuno bezbedna.

3. Borovnice
Borovnice su potpuno bezbedne i zdrave kako za nas, tako i za našeg ljubimca. One sadrže antioksidanse, vlakna i fitohemikalije koje poboljšavaju zdravlje vašeg psa. Dok je najbolje davati ih u svežem obliku, možete bezbedno počastiti psa i zamrznutim plodovima.

4. Jagode
Jagode takođe sadrže visok procenat antioksidanasa, vlakana i vitamina C. Jagode čak sadrže i enzim koji može izbeliti zube vašeg ljubimca. Međutim, ne treba psu davati velike kolčine ovog voća, jer previše šećera u jagodama može da naškodi vašem ljubimcu.

5. Kupine
I kupine su dobre antioksidansi puni vitamina i vlakana. Međutim, nije svo bobičasto voće zdravo za pse. Naime treba izbegavati višnje, bobice kleke i imele, jer sadrže toksične supstance po vašeg psa.

6. Jabuka
Bogate vlaknima, vitaminima A i C, jabuka je zdrava užina i za nas i za naše četvoronožne prijatelje. Međutim, ukoliko vaš pas voli redovno da jede jabuke, obavezno očistite voće od jezgra i semena, jer može biti toksično.

7. Lubenica
Pored toga što sadrži mali broj kalorija, lubenica je bogata vitaminima A i C, kalijumom i magnezijumom. Psu možete bezbedno dati lubenicu očišćenu od semena i kore.

8. Kruška
Psi mogu bezbedno da jedu kruške, ali jezgro i seme mogu biti otrovni za njih. Zato je najbolje davati psu ovu zdravu poslasticu dobro očišćenu.

Voće je zdrava poslastica i hranljiva užina za vašeg ljubimca. Koje voće voli vaš pas?

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here