Kompanija CNCT bi da gazduje u „Boru“

1
foto: wikimedia

Razgovori o budućoj sudbini Rudarsko-topioničarskog basena odvijaju se na direktnoj relaciji dveju vlada. Kinezi žele većinsko vlasništvo u rudniku, samim tim i upravljanje i postavljanje menadžmenta

USLOVI koje je kineska firma, a kao mogući partner se pominje kompanija CNCT, postavila da bi ušla u RTB „Bor“ jesu da od Vlade Srbije dobiju većinsko vlasništvo u rudniku, a samim tim i upravljanje i postavljanje menadžmenta nad celokupnim basenom, saznaju „Novosti“.

Ovo su jedni od retkih pregovora koji se odvijaju na direktnoj relaciji Vlada Kine i Srbije, pa će firma koja kupi „Bor“ sigurno biti državna. Dogovor oko rudnika napraviće se u okviru strateškog ugovora koji je potpisan između dve zemlje.

Pogodba sa Kinezima tako bi, barem načelno, „oterala“ iz fotelje trenutnog direktora Blagoja Spaskovskog, čiji je ostanak u basenu jedna od ključnih nedoumica. Drugi „težak“ deo pregovora odvija se oko broja radnika koji treba da ostanu u rudnicima. RTB „Bor“ ukupno ima 5.027 radnika, od kojih u Majdanpeku radi oko 1.000.

Iz Industrijskog sidnikata „Bora“ kažu da je računica koja se pominjala brojala između 1.200 i 2.500 zaposlenih – koji su višak.

– Ministar privrede Goran Knežević nam je obećao da će Kinezi promeniti celokupni menadžment firme – kaže Mladen Ursulović iz Industrijskog sindikata Srbije.

Milorad Panović iz sindikata „Nezavisnost“ navodi da se ovih dana očekuje završni račun poslovanja RTB „Bor“ za 2016. godinu i da se očekuje da će rudnik biti u plusu, nakon otpisa duga države.

IZVORnovosti
PODELI

1 KOMENTAR

  1. Kako stoje stvari, mnoge bi kompanije da gazduje RTB Bor-om, a to ne ide. Čelnik RTB Bor, koji je za osam godina vladavine i rasturanja, uspeo da ga gurne u ambis. U tome zdušno mu pomaže vlast. Kako je, taj nadri biznismen, uspeo da ih opčini, marljivošću, slatkorečivosti ili parama. Dok mu je premijer podređen, ko sme da dođe ili da ulaže u RTB Bor. Čak je nagovorio i sindikate da prognoziraju pozitivno poslovanje u 2016. Ako je to tako, a Vučić zna, zašto bi se doveli stranci, lažemo se??

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here