KONAČNO ODZVONILO BAHATOM DIREKTORU: Kinezi dali šut kartu Spaskovskom u RTB Bor!

4
Blagoje Spaskovski, foto:kurir

Blagoje Spaskovski, koji je, uprkos bahatom ponašanju i lošim poslovnim rezultatima, opstao na čelu Rudarsko-topioničarskog basena Bor devet godina, po dolasku kineske kompanije „Ziđin“ sklonjen je sa rukovodeće pozicije.

Potpisivanjem ugovora kompanija „Ziđin“ zvanično je preuzela RTB Bor 18. decembra, a sa novim nazivom firme „Ziđin Bor koper“ postavljen je i novi rukovodeći tim.

Tek će se videti svi propusti

Mesto predsednika zauzeo je Đi Long, a u fotelju izvršnog direktora seo je Jovica Radisavljević, dok je bivši generalni direktor Blagoje Spaskovski, koji je mnogo puta tvrdio da mu niko ne može ništa i da je nezamenljiv, dobio utešnu funkciju savetnika, koja je, kako saznajemo od ljudi upoznatih sa novim prilikama u RTB Boru, samo protokolarna.

– Spaskovski je teško podneo smenu. Sad se teši time da će biti savetnik, iako svi znaju da je to više protokolarna funkcija nego stvarna. Verovatno su ga ostavili na mestu savetnika da objasni neke poslovne situacije u RTB Boru, pošto pola onoga što je na tenderu predstavljeno nije tačno, a to su Kinezi videli i tek će da uviđaju propuste – kaže izvor upoznat sa situacijom u RTB Bor.

On ističe da se Spaskovski hvali novim poslovnim ponudama, u koje niko ne veruje.

– Spaskovski se sad hvali da ima ponude da bude predstavnik stranih firmi sa kojima je sarađivao i kojima je kao direktor nameštao poslove. Niko mu ne veruje, jer svi znaju koliki je manipulator, kao i da stranci sa kojima je sarađivao odlično znaju kakav je on. Njegova smena je spas i za RTB Bor i za državu Srbiju – kaže naš sagovornik i dodaje da će se smenom Spaskovskog u RTB Bor vratiti stari kupci koje je Spaskovski oterao ucenjivačkim uslovima, pa su bakar morali da kupuju u Bugarskoj.

„Lična karta“ Blagoja Spaskovskog

– Devet godina bio generalni direktor RTB Bor

– Promenio četiri političke partije

– U RTB Bor ga je doveo SPS

– Iz SPS prelazi prvo u G17 plus i u URS

– 2013. napušta URS i prelazi u SNS

– Za to vreme napravio je dug u RTB Bor od 1,2 milijarde evra

– 900 miliona evra tog duga u RTB Bor otpisala je država

– Frizirao je poslovne rezultate RTB Bor

– 4,3 milijarde dinara RTB Bor dugovao za struju u 2016. (platio je samo 0,015% potrošene struje)

– Za njegovog mandata RTB Bor je oštećen za 150 miliona evra zbog krađe više od pet tona zlata, o čemu istragu vodi policija

 

PODELI

4 KOMENTARA

 1. Novi (su)vlasnik dosadašnjeg RTB Bor kineska kompanija „Ziđin“ menja naziv u „Ziđin Bor koper“ i smenjuje čarobnog generalnog direktora Spaskovskog. Novi vlasnik RTB Bor ima ambiciozni plan proizvodnje bakra i do 250 kt godišnje u većanje ekvivalentne rudarske proizvodnje, povećanja broja zapošljenih. To je ambicija, a mogućnosti su sasvim drugo. Kako misle da sve to ostvare bez angažovanja iskusnog, pametnog, mladog, elokventnog, operisan od bavljenja kriminalom, krađom, klimoglavstvom, dupeuvlakaštvom i ne zna da preleti u bar deset stranaka i udruženja. On je sam svoj na svome, sve sam izmisli, projektuje po mraku i sve sam uspešno, kao iko do sada, uradi. On je anulirao sva dugovanja RTB Bor svojim angažovanjem i perspektivnom i produktivnom usavršenom proizvodnjom, do duše daleko iznad tržišnoj vrednosti. Borani čekaće ko da im okreči grad, smanji potrošnju na osvetljenju grada, ko će im izgraditi pišala po gradu, da održava i ulepšava pticu Sojku na Domu kulture, da od ruinirane rudarske opreme dizajnira bulevar za smeštaj tog otpada. On je smestio stara lica na najvišljem mestu da se doajeni Bora diče njegovim uspesima, krečenjima i ulepšavanjima Bora, ali zato je izgradio zoo vrt u gradu, jer životinje ne razumeju lepotu pejzaža Bora i neznaju da se raduju tim lepotama. Jedino setio se i u zoo vrtu nije nabavio ježa, ne može da ga jaše. Nije jasno zašto kinezi ne računaju na takvom bistrom, oštroumnom i radnom “omladincu”. Videće, ali biće kasno i Spaskovski ima dušu, ukoliko je ima, ljudsku sigurno ne. Da se izvinim kinezima i čitaocima, sve ovo rečeno je obrnuto od svih pomenutih osobina, karaktera i vrlina, jer je rečeno u alegoriji i (ne)dužnom poštovanju prema dosadašnjem čelniku RTB Bor. Realno gledano, nakon njegovog teškog rada pun krimogenih i bajkolažnih radnji, treba njegovi mentori da mu omoguće da malo i odleži, a posle toga može da savetuje kineze do njegove i njihove volje ukoliko ima šta da ih savetuje, a da nije na štetu firme. Niti je bilo, niti će biti?

 2. DA LI JE TO ŠUT KARTA SPASKOVSKOM?

  Novi (su)vlasnik dosadašnjeg RTB Bor kineska kompanija „Ziđin“ menja naziv u „Ziđin Bor koper“ i smenjuje čarobnog generalnog direktora Spaskovskog. Novi vlasnik RTB Bor ima ambiciozni plan proizvodnje bakra i do 250 kt godišnje uvećanje ekvivalentne rudarske proizvodnje, povećanja broja zapošljenih. To je ambicija, a mogućnosti su sasvim drugo. Kako misle da sve to ostvare bez angažovanja iskusnog, pametnog, mladog, elokventnog, operisan od bavljenja kriminalom, krađom, klimoglavstvom, dupeuvlakaštvom i ne zna da preleti u bar deset stranaka i udruženja. On je sam svoj na svome, sve sam izmisli, projektuje po mraku i sve sam uspešno, kao iko do sada, uradi. On je anulirao sva dugovanja RTB Bor svojim angažovanjem i perspektivnom i produktivnom usavršenom proizvodnjom, do duše daleko iznad tržišnoj vrednosti. Borani čekaće ko da im okreči grad, smanji potrošnju na osvetljenju grada, ko će im izgraditi pišala po gradu, da održava i ulepšava pticu Sojku na Domu kulture, da od ruinirane rudarske opreme dizajnira bulevar za smeštaj tog otpada. On je smestio stara lica na najvišljem mestu da se doajeni Bora diče njegovim uspesima, krečenjima i ulepšavanjima Bora, ali zato je izgradio zoo vrt u gradu, jer životinje ne razumeju lepotu pejzaža Bora i ne znaju da se raduju tim lepotama. Jedino setio se i u zoo vrtu nije nabavio ježa, ne može da ga jaše. Nije jasno zašto kinezi ne računaju na takvom bistrom, oštroumnom i radnom “omladincu”. Videće, ali biće kasno i Spaskovski ima dušu, ukoliko je ima, ljudsku sigurno ne. Da se izvinim kinezima i čitaocima, sve ovo rečeno je obrnuto od svih pomenutih osobina, karaktera i vrlina, jer je rečeno u alegoriji i (ne)dužnom poštovanju prema dosadašnjem čelniku RTB Bor. Realno gledano, nakon njegovog teškog rada pun krimogenih i bajkolažnih radnji, treba njegovi mentori da mu omoguće da malo i odleži, a posle toga može da savetuje kineze do njegove i njihove volje ukoliko ima šta da ih savetuje, a da nije na štetu firme. Niti je bilo, niti će biti?

 3. Vlasnici RTB Bor ostavili su Spaskovskog, kao iskusan rudar, metalurg, tehnolog, ekonomista, marksista i on ne zna šta još, da ih savetuje, ako im zatreba. Njegovi saveti beće beskorisni. On može da ih savetuje kako da lažu, otuđuju, da veličaju i ono što nisu imali na um da urade. Njegovi saveti, da se poveća proizvodnja bakra u Boru sa 40 kt bakra, na 80, zatim na 150 i najzad na 250 kt, su izlišni i beskorisni. Kao nagrada, za uloženi trud, zaslužio je „pekinšku, možda i drugu, patku“?

 4. Nakon teškskih godina RTB Bor pod komandnom palicom Spaskovskoga ode u ambis potpomognut lošim vođenjem, kriminalnim radnjama i uvlačenjem politike u „bakru“ i na kraju ode u ruke ZiJingu u ruke. RTB Bor nestade, a dali Spaskovski ima grižu savesti, ukoliko iole ima ličnu savest?

  RTB BOR NEMA VIŠE, A SOSA OSTA?

  Znate li priču o Sosi iz Bоrа,
  volkao je, želkao je mnoge
  malo pipne, malo stisne, malo butka, malo si*e
  moglo mu se jer je prvi čovek Bоrа.
  Može da ti ukine sva prava,
  svemoćan je i svi ga se plaše,
  ta buljava, grozna glava,
  ta zadrigla i znojava,
  cmoknula je mnoge radnice naše.
  Imao je batinaše, što po gradu ljude plaše,
  imao je i podršku najnovije njegove stranke,
  imao je vlast u gradu, imao je gradsku vladu,
  imao je ljubavne i poslovne sastanke,
  ali go*no pustiše niz vodu,
  Bor je pun njegovih sranja.
  od Šarbanovca pa do Gornjana,
  niko nije takav šerifi kao ovaj go*nar.
  Poslušan je svome gazdi,
  nema veze što sav bazdi,
  jer u smradu pliva samo on,
  došlo vreme da ga vođa skloni,
  jer je gadan, odvratan moron,
  a osta preostali borski bakar
  i pao u rukama kineza makar.
  On ne može da vođu voda,
  tamo-amo do nebeskog svoda.
  nema više zlatnog RTB Bor
  Kinezi mu dadoše težak zort
  jer je upao u težak bankrot,
  A Sosa sebično uze sve i nije švorc,
  ostadoše njegove afere
  i gori je od Rige od Fere.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here