KONTRACEPCIJA NA NAJNIŽEM NIVOU: Abortus nije rešenje!

0
foto: pixabay

U Srbiji se, prema zvaničnim podacima, godišnje obavi oko 60.000 abortusa, a prema nezvaničnim, taj broj se kreće čak između 150.000 do 200.000.

Svake godine u našoj zemlji se registruje 16.000 adolescentskih trudnoća, a više od 90 odsto njih je neplanirano i završi se abortusom. Gotovo 15 odsto žena u Srbiji imalo je bar jedan!

Alarmantni podaci o broju abortusa, neželjenih trudnoća i odsustvu korišćenja kontracepcije pokazuju da mladi u Srbiji nisu dovoljno upoznati sa zdravstvenim posledicama i komplikacijama koje neželjena trudnoća i abortus mogu da izazovu. Za „prekinuti snošaj“ kao vid kontracepcije odlučuje se 35 odsto žena, a drugi po popularnosti je muški kondom, koji je kao metod zaštite prisutan kod 12 odsto njih.

Međutim, savremene metode kontracepcije koristi svega 18 odsto žena, prema rezultatima istraživanja Unicefa i Republičkog zavoda za statistiku.

Iako su dostupne brojne savremene kontraceptivne metode, korišćenje redovne kontracepcije u Srbiji je na najnižem nivou, što za posledicu ima visoku stopu neplaniranih trudnoća i abortusa. Kako bi smanjili broj abortusa i zdravstvenih komplikacija koje ta intervencija može da uzrokuje, naučnici su 80-ih godina izumeli pilulu za “hitnu postkoitalnu kontracepciju”, koja se uzima u slučaju nezaštićenog seksualnog odnosa ili ukoliko zakaže neka od primenjenih metoda kontracepcije. Uglavnom se naziva „pilula posle odnosa”, a takođe je poznata i kao „pilula za jutro posle“ i „pilula za dan posle“.

Najčešće, metod hitne kontracepcije podrazumeva pilulu koja sadrži levonorgestrel, a koja je efikasna u sprečavanju nastanka neželjene trudnoće ukoliko se primeni u roku od 3 dana od nezaštićenog polnog odnosa, s tim što joj efikasnost sa vremenom opada, pa ju je bolje uzeti što je ranije moguće. Često je korišćenje pilule za hitnu kontracepciju predmet polemika u javnosti. Međutim, ginekolozi ističu da je ona visokoefikasna i bezbedna i da kao takva ne uzrokuje zdravstvene komplikacije. Smatra se da je bolje uzeti “pilulu za dan posle” nego da dođe do neželjene trudnoće, abortusa…

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here