Osim što unose radost u naš dom, kućni ljubimci nas čine i zdravijim. Ako kojim slučajem nemate kućnog ljubimca, pročitajte koje dobrobiti oni donose našem organizmu i psihi.

Raspoloženje

Samo pola sata igre sa psom može pokrenuti okidače u vašem mozgu koji će izazvati potpuno stanje sreće. Takođe, istraživanja pokazuju da mace umanjuju tugu. Vlasnici mačaka su manje usamljeni i imaju više moralne standarde od drugih, a to je zato što maženje sa našim ljubimcima izaziva lučenje oksitocina, “ljubavnog“ hormona.

Stres

Samo pet minuta druženja sa psom smanjuje nivo kortizola, hormona stresa. Ljudi su u jednom istraživanju izjavili da ih društvo ljubimca više smiruje od prisustva supružnika.

Manji bol

Verovali ili ne, ljubimci su u stanju da nas izleče, tačnije – da smanje nivo bola koji u tom trenutku osećamo.

Više se krećemo

Vlasnici pasa su u boljoj formi od drugih vlasnika ljubimaca. Logično, pas zahteva izvođenje napolje više puta dnevno, ali i duge šetnje.

Zdravije srce

Prisustvo ljubimca u kući, pa makar to bila zlatna ribica, smanjuje ubrzan rad srca i visok pritisak. Ljubimci pozitivno utiču na smanjenje nivoa holesterola u krvi i triglicerida. Na primer, vlasnici mačaka manje umiru od bolesti srca, dok su vlasnici pasa skloniji da žive godinu dana duže nakon srčanog udara za razliku od onih koji nemaju psa.

IZVORpetmagazine
PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here