foto:blog.vinotekabeograd.com

Za bol u grlu, želucu, protiv gripa i prehlade, kažu da nema boljeg prirodnog leka od rakije. U našem narodukomovica je i te kako cenjena kao melem za mnoge bolesti.

Ova rakija se dobija destilacijom prevrele grožđane komine vinove loze, odnosno od ostatka isceđenog grožđa. Obično se flše čuvaju u podrumima.

Komovica ima više lekovitih primena, a u nastavku ćemo navesti samo neke od njih.

Kao lek za hemoroide

Kao jedna od efikasnijih metoda lečenja hemoroida u narodnoj medicini pominje se ispiranje komovicom. Naime, svakog dana najmanje dva puta, i to naročito nakon velike nuzde, dobro isprati obolelo mesto komovom rakijom nanetom na parče vate. Proces lečenja može trajati duže vreme, i neophodna je upornost. Obično potrebno litar rakije za potpuno isceljenje.

Protiv bolova u grlu i visoke temperature

Obloga od komove rakije deluje protivupalno na zažareno grlo. Možete uzeti pelenu ili krpu, saviti u rolnu i malo nakapati komovicom, lagano vezati oko vrata i držati dok se obloga ne osuši. Ovo metod se primenjuje i kod dece.

Za metabolizam

Pijenjem manjih količina rakije ubrzava se cirkulacija krvi u organizmu, pa tako povoljno delujemo na metabolizam.

Za lečenje reumatizma

Komovica se tradicionalno koristi za pravljenje obloga za reumatična mesta. Uzeti po 4 kašike lista belog jasena, osušenih stabljika piskavice i korena rena, izručiti u litar komovice i držati 20 dana na toplom uz češće mućkanje. Procediti i najviše 10 minuta masirati bolna mesta tri puta dnevno toliko dugo dok koža ne upije. Bolesna mesta obrisati mlakom vodom i maslinovim uljem zatim premazati. Postupak ponavljati dok bolest ne prođe.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here