foto:navodi.com

 Pre više vekova Dunav je bio daleko opasniji za  plovidbu , pa je svaki ribar ili lađar , koji je imao sreću da bez opasnosti pređe najtežu Evropsku vodenu saobraćajnicu , stvarao svoj sud o močnoj reci – gigantu .

        Legenda o hrabrom mladiću Girdapu ( od persijske reči Girdap : ( vrtlog ili kovitlac ) kazuje o njegovom teškom detinjstvu .

        Girdap je živeo pored majke , pošto mu je otac poginuo u ratu sa turcima , njegova majka bežeči ispred Turskih janičara , jedva se čamcem spasla iz vrtloga  ,,Pjatra Lunga” ,
 (Dugi kamen na vlaškom) kod Gospođinog vira .

Pošto su ostali bez ičega , majka mu se preudala i preuzela iz drugog braka dve poćerke : Dzeru i mlađu Unitu . one su  od prvog dana zagorčavale život mladom Girdapu , vređale ga  omalovažavale , podmetale ukradene stvari …

Život u kući postao je nemoguć .

Iz tog razloga , Girdap odlući da kao najsnažniji mladić  u okolini , napusti voljenu majku Bajicu i nastani se kod stene Babakaj .

Baveći se ribolovom  Girdap je stekao mali brodić , koji su mu oteli Turci , blizu Sečenjijevog puta , kako bi navodno preneli blago cara Radovana .

 Brodić je oteo obesni turski Poreč-Alija . Međutim , u brodu je ostao trogodisnji sin krmanoša , zvanog Bodu .

 Girdap se vratio svom brodiću , koji su mu Turci posle upotrebe potopili , i u poslednji čas uspeo da spasi dete od smrti .

 Međutim , i sam je tom prilikom poginuo od turskih obesnika .

 U znak  ljubavi i zahvalnosti prema hrabrom  mladiću Girdapu , i kao znak priznanja njegovoj hrabrosti ,klisura je nazvana Đerdapska .

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here