foto:opanak.rs

Na rumunskoj strani Dunava, naspram Trajanove table, u Đerdapskoj klisuri izdiže se ogromna kamena skulptura visoka 40 metara. U pitanju je lice dačkog kralja Decebala isklesano u steni. Iako izgleda kao da potiče iz antičkog perioda, ova monumentalna skulptura stara je tek nešto više od dve decenije.

Decebal je bio poslednji vladar Dakije koji je, opkoljen od Trajanovih trupa u svojoj prestonici Sarmizegetusi, 106. godine izvršio samoubistvo. To je ujedno bio i kraj velikog Trajanovog pohoda Rimljana na Dakiju koji je dugo pripreman izgradnjom kompletne infrastrukture na srpskoj, desnoj obali Dunava (put, most, utvrđenja). Decebal ili Diurfaneus, čije ime u prevodu znači “snaga Dačana”, vladao je Dakijom od 87. do 106. godine. Uspeo je da ujedini sukobljena plemena i raštrkani narod po prostranstvima današnje Rumunije. Rimljanima je Dakija bila zanimljiva najviše zbog rudnika zlata.

U obližnjem lokalitetu Diana pronađen je orden kojim je, kako se pretpostavlja, Trajan odlikovao generala Maksimusa kada mu je doneo Decebalovu glavu i desnu šaku kao dokaz da je Dakija osvojena. Maksimus je šutnuo glavu niz stepenište i trijumfalno uzviknuo da tako prolaze neprijatelji Rima.

Zbog svoje dugotrajne borbe protiv neprijatelja, Decebal je među današnjim stanovnicima Rumunije dobio status heroja. Njegov lik je simbolično isklesan baš preko puta Trajanove table na srpskoj strani, kako bi doveka prkosio ovom rimskom imperatoru.

646x404
Skulptura je završena 2004. godine, nakon 10 godina rada 12 klesara-alpinista. Prvo je trebalo očistiti od stabala visoku liticu do koje se može stići jedino lađom. Radnici su živeli na brodu i radili u dve smene, uz pomoć pneumatskih čekića i dosta dinamita. Veruje se da je u statuu uloženo milion i po dolara. Idejni tvorac pre nekoliko godina preminuo je u dubokoj starosti.

Ko je bio ovaj ktitor?

Naime, izradu skulpture inicirao je i finansirao rumunski tajkun i istoričar – amater Josif Konstantin Dragan. Zato je u njenom podnožju uklesan natpis na latinskom jeziku „Decebal rex – Dragan fecit“ („Kralj Decebal – napravio Dragan“). Ovaj čovek pobegao je preko srpske strane u Ameriku, od tiranske vlasti Čaušeskua. Posle njegovog svrgavanja, Dragan se vraća u svoju Rumuniju i odlučuje da sam finansira izradu ove skulpture.

Decebalova skulptura je najveća klesana skulptura u Evropi. Decebalovo oko dugo je 4,3 metra, a nos je dugačak sedam i širok četiri metra. Samo je 6 m niža od njujorškog Kipa Slobode.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here