Ministar zdravlja Zlatibor Lončar obišao je zdrastveni centar Kladovo, koji je prošle godine dobio dva nova aparata, linearni akcelerator i CT stimulator, i rekao da je zadovoljan što se aparati koriste u punom kapacitetu i što su radnici obučeni da na njima rade.

Lončar je naveo da je oprema u Kladovu najsavremenija te da će to omogućiti da govoto milion stanovnika ovog dela Srbije ne moraju da idu u druge gradove kako bi dobili adekvatnu zdrastvenu negu.

– Pacijenti sada dobijaju terapiju poput one u Beogradu, Pragu, Beču, Nišu. Milion stanovnika može ovde da se liči, a dogovorili smo se da u januaru rešimo i aparat za takozvanu „brahi terapiju“, koji je star i često se kvari, to ćemo da obezbedimo u saradnji sa EPS, pola oni pola ministarstvo. Takođe, potpisan je ugovor da se kupi nova tehnologija za oftamologiju koja će biti nabavljena u najkraćem roku – naveo je ministar.

On je dodao da je u planu i unutrašnja i spoljašnja rekonstrukcija bonice, te da će i stari akcelerator koji i dalje radi u roku od tri godine biti zamenjen novim.

Lončar je istakao da za lečenje novim aparatima ne postoje liste čekanja, te da svi oboleli mogu da se leče na vreme i blizu kuće.

Upitan za nova zapošljavanja u zdravstvu, Lončar kaže da ne postoji zabrana zapošljavanja u tom sektoru, ali da mora postojati kontrola kako ne bi dolazilo do situacije gde nekih specijalnosti ima previše, a nekih nema dovoljno.

Ministarstvo zdravlja obezbedilo je linearni akcelerator i CT simulator za potrebe zračne terapije pacijenata obolelih od malignih bolesti u vrednosti nesto većoj od tri miliona evra, gde je vrednost opreme skoro 2,5 miliona vera, a građevinskih radova oko 564.000 evra.

Izgrađeno je i novih 196 kvadrata, dok je adaptiran prostor veličine 161 kvadrat.

Obuka za rad na aparatima izvršena je tokom prošle godine, a nova oprema počela je da se koristi 10. jula ove godine od kada je 130 pacijenata dobilo terapiju.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here