foto:telegraf

Damir Tizmonar iz Majdanpeka preživeo je tešku saobraćajnu nesreću kao osmogodišnji dečak kada ga je na lokalnom putu, na trotoaru, udario autobus.

Damir je imao čak 23 operacije, da bi mu na kraju bila amputirana noga. Na sve ovo stigla je i presuda suda da požarevački prevoznik nije kriv i da Damir mora da plati pola miliona dinara sudskih troškova.

Od 1996. kada se dogodila nesreća, imao sam čak 23 operacije. Nakon 12 godina mukotrpne borbe, lekari su mi rekli da ne mogu da mi spasu nogu, već da će morati da je amputiraju iznad kolena. Tako su mi sa 20 godina odstranili gotovo čitavu nogu zbog čega sam ostao težak invalid„, ispričao je Damir za „Kurir“.

Zatim je objasnio svoju muku sa srpskim pravosuđem.

Na predlog advokata pokrenuo sam parnični postupak pred sudom u Negotinu za naknadu štete od strane požarevačkog prevoznika, koji je izazvao nesreću. Obavljena su dva veštačenja koja su potvrdila tezu mog advokata da je autobus imao neispravne kočnice, na osnovu čega je sud doneo presudu u moju korist. Tu odluku je, međutim, ukinuo Apelacioni sud u Beogradu, koji nalaže da se suđenje ponovi„, priča Damir.

Obavljeno je još jedno veštačenje Instituta za saobraćaj pri Saobraćajnom fakultetu u Beogradu.

Veštak je tvrdio da je autobus bio ispravan, a da je za nesreću krivo dete. Po zakonu, sud je zbog suprotstavljenih stavova morao da naloži superveštačenje. To se nije dogodilo, već je presuđeno u korist autoprevoznika, a Tizmonar će morati da plati pola miliona dinara sudskih troškova„, rekao je njegov advokat Dragan Vasiljević.

Mladić se sada suočava s novom morom.

Moja porodica nema taj novac. Ja sam nezaposlen, a sredstva roditelja jedva pokrivaju naše tekuće troškove. Nedavno sam dobio poslednju opomenu da izmirim dug u roku od pet dana ili će nam se na vratima pojaviti izvršitelji„, kaže Damir.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here