foto:opanak.rs

U toku posta mnogim vernicima predstavlja dilemu upravo posna hrana – šta spremiti novo, a da bude posno. Većina ljudi misli da za posne obroke treba mnogo više truda oko pripreme, da su potrebni sastojci skuplji i da ih nema u svakoj prodavnici. Monasi i njihov način ishrane tokom posta dokaz su da smo svi u zabludi po pitanju spremanja posne trpeze. Zato vam danas predstavljamo recept za pitu na manastirski način. Prijatno!

Sastojci za manastirsku pitu:

– 5 krompira
– 200 gr brašna
– 50 ml vode
– 2 glavice crnog luka
– 1 prašak za pecivo
– ulje
– so, mleveni biber

Za preliv:

– 100 ml vode i 50 ml ulja

Priprema:

Krupno izrendamo oljuštene krompire (malo ih stisnemo i iscedimo od viška tečnosti posle rendanja), kao i glavice crnog luka, pa stavimo u dublji sud. Dodamo prašak za pecivo i šoljicu ulja, zatim brašno i vodu. Nastavimo da mesimo rukama. Pouljimo i pospemo brašnom tepsiju, pa sipamo smesu za pitu. Pečemo 25 minuta na 200 C.

Preliv:

U šerpu sipamo 100 ml vode, pobiberimo i posolimo, dodamo ulje i zagrejemo na šporetu. Kada pita bude gotova, prelijemo je ovim prelivom i ostavimo da upije.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here