foto:pixabay

U borskom selu Slatina, kažu meštani, potrovano je na desetine košnica pčela, a pčelari smatraju da je za sve krivo isparenje iz nove topionice RTB-a.

– Imao sam 15 košnica, ostala mi je jedna, 14 društva pčela mi je uginulo. Branislavu Nikoliću, mom komšiji, uginule su pčele u 14 košnica, osam košnica je otrovano Banetu Trailoviću – kaže Miodrag Živković iz Slatine.

Ojađeni pčelari kažu da nemaju kome ni da se požale, jer su svi njihovi raniji vapaji prolazili nezapaženo. Zato su se, kako kažu, odlučili da upoznaju javnost sa svojim problemima. Meštani Slatine kažu da se dim iz RTB-a više ne spušta kao ranije u ovo selo, ali da je ova isparenja sada daleko opasnija.

– Tražimo hitan sastanak sa predstavnicima lokalne samnouprave, ali i kineskog ’’ZiJina’’, koji je kupio večinski udeo u RTB ’’Bor’’. Ovako ne može da se živi više. Ako se ne sastanu sa nama, razmotrićemo druge vidove protesta. Nekada, dok je radila stara topionica RTB-a, kada dim padne na Slatinu bio je gust kao testo . Sada se dim, nakon izgradnje nove topionice, retko spušta, ali kada se to desi svi imamo metalni ukus u ustima. Sumnjamo da je to, zapravo, i pobilo naše pčele – kažu Slatinjani.

Kroz Slatinu, koja ima 230 domaćinstva,  prolazi i Borska reka u koju se ulivaju otpadne vode iz procesa proizvodnje iz obližnjeg rudnika bakra, ali i fekalne vode iz borske kanalizacije. Zbog toga, kažu, izgori sve što posade.

– Prošle godine su nam obećali da će početkom 2019. početi izgardnja fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, ali je sve ostalo samo na obećanjima. Svi znaju da u tom vodotoku više nema čak ni bakterija – kaže Novica Ivković, kome je kuće smeštena na samoj obali tog zagađenog vodotoka.

Slatinjani kažu da su zbog pomora pčela pretrpeli ogromne gubitke, da im je dosta zagađenja zbog Borske reke, i traže od nadležnih što hitnije reagovanje.

1 KOMENTAR

  1. Pomor pčela u selu Slatini na domak Bora je kao rezultat investicionih promašaja, debelo naplaćene, u kreaciji tadašnjeg čelnika RTB Bor, Spaskovski. Kinezi iz firme Ziđin ne mogu tako brzo da dovedu na zadovoljavajući tehnološko-tehnički nivo tehniku i tehnologiju iz predhodnih promašaji u investicijama. Po novougrađenoj tehnologiji fleš peći, u atmosferu ne sme da izađe ni molekul SO2. Sosini hvalospevi o Boru kao najčistija oaza u svetu ne nosi vodu, jer često se truju borani i meštani okolnih sela gasovima iz metalurgije. O ovim problemima niko nije kriv, osim onaj koji nije živ? Tako je to na brdovitom Balkanu, bez zakona i odgovornosti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here