foto:zaštitnik potrošača

Analiza majoneza na srpskom tržištu pokazala da samo jedan sadrži konzervans. U dva slučaja korišćeno žumance u prahu, umesto onog u prirodnom obliku.

U majonezu ima tri četvrtine ulja i samo 6% jaja (žumanceta). To znači da, kad god jedemo majonez, u stvari najvećim delom unosimo suncokretovo ulje, iako toga uglavnom nismo svesni, odnosno mislimo da su jaja osnovni sastojak te namirnice.

Institut za opštu i fizičku hemiju analizirao je za Zaštitnik potrošača uzorke vodećih majoneza na našem tržištu, uključujući i one koji se prodaju kao „lajt“ i „junior“ proizvodi.

– Majonez je, stručno rečeno, stabilna emulzija, veoma gusta i kremasta, i pravi se i jede isključivo hladan. Emulzija se sastoji od biljnog ulja, na našim prostorima uglavnom suncokretovog, sa žumancetom, koje je emulgator, začinjena sokom limuna, čija kiselost pomaže emulziji, a često i senfom. Neki proizvodi sadrže sirće kao regulator kiselosti. Majonez je stabilan, jer lecitin iz žumanceta ima emulgujuće osobine za sistem ulje/voda. Industrijska proizvodnja majoneza je uvela kao promenu ubacivanje žumanceta u prahu, kao i dodavanje stabilizatora i aroma. Posebno je razvijen majonez bez jaja za vegetarijance, koji sadrži skrob i modifikovani skrob kao stabilizatore emulzije. Kvalitetan i odgovoran proizvođač koristi dobro ulje i ne dodaje pojačivače aroma u majonez. Uvek je dodatni kvalitet proizvod bez konzervansa – objašnjava dr Stevan Blagojević, tehnički rukovodilac laboratorije Instituta za opštu i fizičku hemiju.

Bez pojačivača ukusa

Analiza majoneza na našem tržištu pokazala je da sadržaj ulja varira od 75% do 79%. Kod „lajt“ majoneza taj procenat je mnogo manji, od 30% do 37%. Žumance se koristi uglavnom u prirodnom obliku, dok je u dva slučaja ono prisutno kao žumance u prahu – „majovita“ i „tomi“. Količina žumanaca je uglavnom ista, uz minimalne razlike od majoneza do majoneza.

Kako se ispostavilo, nijedan majonez nema veštačke pojačivače ukusa, a gotovo svi su bez konzervansa, uz jedan izuzetak kod delikatesnih majoneza: „majovita“ sadrži sorbinsku kiselinu (kod „lajt“ varijanti K-sorbat imaju svi osim „tomija“).

U „lajt“ kategoriji analizirana su četiri majoneza. Srpski proizvođači, u skladu sa običajima posta, u svoje „lajt“ majoneze ne stavljaju uopšte žumance, već koriste kao stabilizator modifikovani skrob. Dakle, u postu možete slobodno jesti tri domaća posna majoneza: „majovitu“, „dijamant“ i „polimark“. S druge strane, „tomi“ majonez, koji je deklarisan kao „lajt“, u sebi ima žumance.

Takođe, svi „lajt“ majonezi imaju manje ulja nego regularni, a ova razlika najizraženija je kod „Polimarkovog“ i „Dijamantovog“ majoneza sa oznakom „lajt“.

Analizirali smo i dva „junior“ majoneza, kod kojih se razlika od osnovne, delikates verzije, kreće u dva pravca. „Dijamantov“ majonez za decu u svemu je gotovo istovetan onom koji nude odraslima (neznatno manje ulja), uz tu razliku da su mu dodati vitamini E, A, B6, B9, D i B12, dok „Polimarkov“ majonez iz ove kategorije ima znatno manje ulja u odnosu na onaj namenjen odraslima (60% naspram 75%).

Preporučene doze

Kod majoneza je, kako objašnjava dr Stevan Blagojević, veoma važno razmotriti njihovu energetsku vrednost, odnosno koliko KJ unosimo u organizam kada ga konzumiramo.

– Na osnovu analiza, jasno je da je unošenje majoneza u naš organizam praktično unošenje biljnog ulja, kojeg ima od 75% do 79%, u slučaju delikates majoneza. Samim tim unosimo oko 3.000 KJ na svakih 100 grama majoneza. A muška osoba normalne težine ima dnevnu potrebu za oko 8.500 KJ, dok je kod žena to 8.000 KJ. Takođe, ako pogledamo prethodne analize, jasno je da je majonez značajan izvor masti. Samo 100 grama majoneza sadrži od 75 do 79 grama masti, dakle, više od celokupnog preporučenog dnevnog unosa, dok je 3.000 KJ više od trećine ukupne dnevne potrebe za energijom. Čak i da zanemarimo zdravstveni aspekt, što nikako ne bi trebalo činiti, treba reći da će veće konzumiranje majoneza svakako uticati na vašu kilažu – konstatuje profesor Blagojević.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here