foto:negotin.rs

Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije posetio je danas sa svojim saradnicima opštinu Negotin. On se tom prilikom sastao sa Vladimirom Veličkovićem, predsednikom, Milanom Urukovićem i Milošem Gagićem, članovima Privremenog organa opštine Negotin.

Foto: negotin.rs

Nakon sastanka sa rukovodstvom opštine Negotin, ministarn je prisustvovao i prezentaciji dva veoma značajna projekta, koje JKP “Badnjevo” planira da reaslizuje, a koji se u velikoj meri odnose na ekologiju. Reč o projektima za rekonstrukciju fekalne stanice u Negotinu i gašenje pet kotlarnica u centralnoj zoni grada i izgradnju jedinstvene toplane

“Prvi cilj i prvi zadatak ovog ministarstva jeste bavljenje otpadnim vodama što podrazumeva ustvari početak velike akcije sređivanja stanja životne sredine u Srbiji, zbog toga što je sasvim jasno da zagađene površinske vode zagađuju zemlju, zagađuju podzemne vode, a sa druge strane iz zagađene zemlje proizvodimo hranu i tako se vrtimo u krug i nikako da dođemo do kraja i početka cele te priče. Srbija u ovom trenutku prema našim procenama koje nisu definitivne treba da izgradi negde oko tri stotine sistema za preradu otpadnih voda, onda možemo misliti kakva nam je Srbije i evo kao kuriozitet mogu da kažem podatak da od nekoliko desetina tih sistema za preradu otpadnih voda u Srbiji samo tri funkcionišu na zadovoljavajući način i za tu namenu moraćemo da potrošimo u narednim godinama negde oko pet milijardi evra.” izjavio je ministar Trivan i istakao da će Srbija morati da se mnogo napregne da bi to uradila i da će i opštine kao i republika morati da izdvoje onoliko novca koliko tu mora.”

On je takođe rekao da tu mogućnost za privatno-javno partnerstvo, naravno tu su i krediti i donatorska sredstva iz fondova Evropske unije.

Foto: negotin.rs

“Važnije od svega toga je da svaka lokalna samouprava shvati da bez projektno-tehničke dokumentacije nema nikakvog investiranja. Jedan od razloga što sam danas ovde je da vašoj lokalnoj samoupravi skrenem pažnju da bez projektno-tehničke dokumentacije, mi i da imamo taj novac, ne možemo da ga uložimo, jer bez papira, nema ni ašova, što ja volim da kažem. Mi smo imali pre mesec dana sastanak sa predstavnicima većine lokalnih samouprava gde smo upravo o tome i govorili, da trebaju sve opštine da se pozabave projektno-tehničkom dokumentacijom, evo sad smo u Negotinu, da vidimo u kojoj smo fazi, šta je to što Negotin već ima, jer moram reći da naš okrug ili bivši Timočki region je dosta dobro unapred anticipirao probleme i vreme koje će dolaziti, tako da su mnoge opštine na našem regionu imaju te planove izgrađene i sada ćemo to morati da proverimo, da ne bismo mi živeli u prošlosti, da vidimo kakvo je ustvari stanje i kada vidimo šta može da se uradi opština, a šta će raditi ministarstvo.”

On je takođe najavio da će budžet ministarstva morati da se značajno poveća odnosu na ono što su dobili u 2017. godini, id a će u raspodeli novom budžeta za 2018. godinu, ovo ministarstvo morati da dobije daleko više u odnosu na ono čime sada raspolaže, ali istovremeno moraće svi da znaju da će novca biti ukoliko bude projekata.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here