Ministarka poljoprivrede u Gamzigradu: VETERINARSKE SLUŽBE U ZAJEČARU JAKO BRZO REAGOVALE, SITUACIJA JE POD KONTROLOM

0
foto: radomagnum

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavlejvić Bošković i novi direktor Uprave za veterinu Nenad Petrović posetili su danas Zaječar.

Oni su se u zaječarskom Imleku satali sa rukovodstvom ove fabrike, a zatim posetili gazdinstvo Ljubiše Mihajlovića u Gamzigradu, koja ima 27 grla muznih krava i svakodnevno Imleku iporučuje 300 do 350 litara mleka.

“ Imamo 27 grla muznih krava, 11 junica i 5 teladi. Dnevno isporučujemo od 300 do 350 litara mleka zaječarskom Imleku“, objašnjava Ljubiša Mihajlović.

Zaječar je, podestimo, zbog pojave nodularnog dermatitisa, odnosno bolesti kvrgavih goveda, pre desetak dan proglašen zaraženim područijem. Perma rečima ministarke Bogosavljević Bošković ova bolest je na područiju Zaječara za sada po kontrolom.

„Danas smo u Zaječaru jer je pre nekoliko dana u jednom selu u okolini ovog grada registrovana pojava nodularnog dermatitisa u jednom domaćinstvu. Činjenica je da je to bolest koja je sada u potpunosti pod kontrolom, ali ipak mi smo na terenu zajedno sa veterinarima i predstavnicima Uprave za veterinu. Danas je sa nama direktor Uprave za veterinu, pratimo stanje i za sada je sve pod kontrolom“, ističe Bogosavljević Bošković.

Nenad Petrović novi direktor Uprave za veterinu kaže da je veterinarska služba na ovom području jako brzo reagovala i da je zahvaljujući velikoj podršci od strane Ministarstva unutrašnjih poslova sprečeno kretanje životinja, tako da sada ne postoji ni jedan sumnjivi slučaj.

„U Timočkoj krajni smo jako brzo reagovali tako da smo u dijagnostici našli jako brzo prve simptome. Imali smo i veliku podršku od strane Ministarstva unutrašnjih poslova tako da je sprečeno i kretanje životinja. Sreća je da smo već imali vakcinu i uradili zaštitni pojas svih životinja koje bi mogle da budu zaražene. Ovde sada nemam ni jednu sumnju, ono sto je još interesantnije je da nemamo čak ni postavkcinalne reakcije koje su moguće kod životinja koje su već bile inficirane“, navodi Petrović i dodaje da se moraju sprovoditi osnovne preventivne mere za sve bolesti ovog tipa.

„Svaki vlasnik goveda mora da zna da smo došli u period u kome možemo da očekujemo razne bolesti, posebno tipa vektora.

Zaštita podrazumeva osnovne zaštitne higijenske mere. Mora se voditi računa o uklanjaju stajskog djubriva od štale, zaštitne mreže bi trebale nužno da se nalaze na vratima i prozorima kako bi se sprečio ulazak vektora, podrazumeva se redovna dezinsekcija sredstvima koja uništavaju i larve, a ne samo žive oblike“, objašnjava Nenad Petrović, direktor Uprave za veterinu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here