Mira Adamović pored dampera

Ona je jedina žena u Srbiji koja je moćnija od 220 tona, jer svakodnavno komanduje ovom džinu na koju će stranu krenuti.

Lepa i šarmantna, Mira Adamović iz Majdanpeka vozi damper kao muško na tamošnjem kopu RTB-a. Svakodnevno, kaže, odlazi na posao sa osmehom jer joj se ostvario životni san…

Mira Adamović

-Kao dete dolazila sam ovde i posmatrala ove grdosije sa strahopoštovanjem. Moji vršnjaci su sebe, verovatno, zamišljali kao buduće lekare ili kosmonaute koji će otići na mesec. Moj dečiji san bio je da upravljam damperom. I, san mi se ostvario – kaže nam Mira.

Od avgusta prošle godine ona svoj radni dan provodi u najvećem i najtežem kamionu u državi. Recimo, damper je visok 4,5 metara, širok je 7,5 metara,košta oko dva miliona dolara, cena samo jedne gume iznosi od 15 do 35 hiljada dolara, a dnevno ovaj div proguta 2.000 litara nafte!

Mira je radila devet godina kao taksista, vozila je duge relacije, išla, recimo, do Pariza.

-Tada sam vozila u beloj košulji, a sada po blatu stižem u svoj damper. Na kopu je uvek blatno, tako da se svi, kada se popnemo u damper, izuvamo. Unutra je čisto kao u sobi, nema trunke prašine. Toplo je, uvek slušam neku muziku, sa kolegama izmenjujemo fleške, pa ko je šta nasnimio, to se i sluša. Kabina, da je tako nazovemo, je veličine jednog kabrioleta kome ste izvadili sva sedišta – priča nam Mira.

Kada je prvi dan došla na posao, kolege su je samo posmatrale. Međutim, ubrzo su počeli da brinu o njoj.

-Svi smo mi kao jedna porodica. Nikada me nisu čak ni popreko pogledali, naprotiv, uvek mi pomažu. Recimo, ako mi damper prokliza, odmah neko od kolega ostavi svoj kamion, dođe uz reči ‘’Ajde, Miro, ja ću to’’. Družimo se i van posla. Moje kolege su divni, porodični ljudi, koji me posmatraju ravnopravno, ali me ipak, na neki način, štite. Uvek smo u kontaktu za vreme rada, svi imamo radio stanice i službene mobilne.

Iako ogroman, upravljanje ovom grdosijom je kao džojstikom. Mira kaže da je lakše upravljati damperom nego li automobilom.

-Možete da okrećete volan jednim prstom. Ipak, u svakoj sekundi se vodi računa, to vam je kao da vozite kuću. Ja zaista obožavam svoj posao. Svaki dan je drugačiji, poseban, svaki je dan avantura. Nijednog delića sekunde se nisam pokajala, naprotiv, uživam svaki dan radeći. Radim sve tri smene i nema neke razlike, osvetljenje na damper je odlično – kaže nam Mira.

Za nju su svi čuli. Kada se sa nekim upozna, često je pitaju ‘’A ti si ta Mira?’’.

-Živim sasvim normalno i uopšte ne mislim da sam po nečemu posebna. Jedino sam možda od retkih koji su ispunili svoj dečiji san – iskrena je Mira.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here