foto:021.rs

Ema Morano je poslednja osoba za koju se sigurno može tvrditi kako je rođena još u 19. veku. Danas je ona najstarija osoba na svetu, ljubazna je i uvek raspoložena.

Ema je rođena 29. novembra 1899. godine u Italiji. Tajna njene dugovečnosti leži najviše u, kako kaže, izbegavanju svakodnevne medicine.
Pojedem dva jajeta dnevno i nešto keksa. To je to. U suštini ne jedem mnogo jer nemam zube„, rekla je Moreno koja živi u gradu Verbaniji na severu Italije.
Morano je i vlasnica Ginisovog rekorda za najstariju živu osobu. Bila je najstarija od osmoro dece u porodici i sve ih je nadživela, a za nju postoji poseban interes među ljudima.
Dolaze, iako nikoga ne pozivam. Dolaze iz svih krajeva sveta kako bi me videli„, govori Ema.
Ema danas slavi rođendan, a u vreme kada je radila intervju za Guardian, nije bila sigurna da li će jesti rođendansku tortu pošto se prošli put loše osećala nakon nje.
Ema živi sama. Ostavila je muža 1938. godine zbog nasilničkog ponašanja nedugo nakon što je njen novorođeni sin preminuo. Od tada živi sama, a tokom radnog veka proizvodila je vreće od jute u fabrici.
Ema je itekako oštroumna, iako je sluh počeo da je izdaje, priča teško, a zbog lošeg vida retko gleda televiziju, uglavnom spava.
Za rođendan će joj u posetu doći rodbina, kao i gradonačelnica Verbanije Silvia Marčionini, a u njenu čast biće izveden muzički nastup u lokalnom teatru kako bi slavili ženu koja je živela u tri veka.
IZVOR021.rs
PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here