Najmlađi čuvari tradicije Crnorečja u Boljevcu (VIDEO)

0
foto: zamedia.rs

Boljevac je ovih dana domaćin učesnicima 46. festivala „Crnorečje u pesmi i igri“. Do nedelje, 12. juna, na letnjoj sceni ispred Kulturno obrazovnog centra, smenjivaće se igrači, pevači, svirači koji neguju tradiciju ovoga kraja. Manifestaciju su otvorili najmlađi čuvari baštine Crnorečja.

Gotovo pola veka traje „Crnorečje u pesmi i igri“ u Boljevcu, a kada ima ovakve naslednike, za budućnost ne mora da brine. Oni vešto prepliću nogama, zatežu možda malo veću garderobu i trude se da na sceni ostave što povoljniji utisak bilo da sviraju, pevaju ili igraju.

Rukovodioci kulturno umetničkih društava sa puno entuzijazma već godinama uče generacije mladih i tako održavaju ljubav prema izvornom stvaralaštvu da se ne ugasi.

Uz tradicionalno predtakmičenje trubača i frulaša, ovogodišnje Crnorečje obeležiće koncert Dejana Petrovića i manifestacija Zlatne ruke sa jelima, suvenirima i starim zanatima koji se još mogu naći u Boljevcu i okolnim selima. Ovo je centralni kulturni događaj za Boljevac koji okupi brojne učesnike i još brojniju publiku, kaže direktorka Kulturno obrazovnog centra Emina Branković. Za sve ove godine Boljevac je po Crnorečju poznat širom Srbije…

Početak ovogodišnjeg Crnorečja uz nastup 15-ak dečjih folklornih ansambala, upotpunile su na defileu i mažoretkinje iz Leskovca, zatim boljevački predškolci koji su svojim maskama oživeli omiljene junake iz bajki i članice beogradskog hora Čarolija.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here