foto:mojasrbija.rs

Negde u istočnoj Srbiji, tačnije na 30 km od Negotina, vekovima, po malo sklonjena od očiju sveta i turista, na obroncima planine Miroč, u klisuri reke Vratnice, u miru i naposedu manastira Vaznesenja Gospodnjeg stoji blagodet prirode. Vratnjanske kapije!
Kanjon Vratne je gorostasan i teško pristupačan. U sebi vešto krije tri kamene kapije, čudoesa prirode. U pitanju su kameni lukovi (kapije), iznad reke koji su u dalekoj prošlosti nastali urušavanjem pećina tunelskog tipa.

Резултат слика за vratnjanske kapije

foto:Mapio.net

Prva od tri kapije tzv „Mala kapija“ nalazi se na samo 200 metara od srednjovekovnog Vaznesenjskog manastira. Dugačaka je 15 metara, široka 30 a visina njenog otvora 34 metra.
vratna Vratnjanske kapije   čudo prirodeDruga ili „Velika“ kapija ima dužinu 45 metara, širinu 23, visinu 26 i dubinu svoda 30 metara, a treća odnosno „Suva kapija“ ima dužinu od 34 metra, širinu 15, visinu 20 i dubinu svoda deset metara. Ova treća je ujedno i najmanje pristupačna. Takođe, ona je i najlepša i najizazovnijija za istraživače i posetioce.

U blizini treće kapije otkrivene su tri do sada neistražene pećine. Reč je o „pravim draguljima prirode“. Detaljna istraživanja ovih pećina tek predstoje, ali utvrđeno je, kažu speleolozi, da je pećina najbliža trećoj kapiji dugačka oko 400 metara, druga je nešto kraća ali atraktivnija, jer u sebi skriva malo jezero neobične lepote. Treća pećina je izuzetno velika i komplikovana, isprepletana brojnim hodnicima i tunelima.
loviste vratna Vratnjanske kapije   čudo prirodeOvaj turistički lokalitet, osim samog kanjona Vratne, kamenih lukova (Vratnjanske kapije) i pećina upotpunjuju i pomenuti manastir Vaznesenja gospodnjeg (Manastir Vratna), kao i lovište sa velikim stadom muflona i krdom jelena lopatara

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here