Da molitva po stanje čoveka ima blagodatno dejstvo je odavno poznato ljudima koji se mole, ali uvek je visilo pitanje u vazduhu: “Kako se to dešava?”

 Otkriće je nastalo sasvim slučajno!Naime naučnici iz Sankt Peterburškog neuropsihijatrijskog instituta proučavali  su funkcionalno stanje mozga.

U to vreme bila su poznata tri takva stanja: budnost i dva vida sna: brzi san – kada čovek vidi san, i spori san – bez snova. Ali u biologiji vlada zakon simetrije, što znači da ako postoje dva vida sna, onda moraju postojati i dva vida budnog stanja.

Tokom istraživanja, sveštenik učesnik eksperimenta čitao je stihove i rešavao matematičke zadatke, ritmovi biotokova su postali češći. Potom su ga zamolili da se moli.

Kada je počeo da se moli, videli su niz faza prelaza od brzih ka sporim ritmovima. Na kraju se kod njega pojavio ritam od 3 herca. Tri herca znači da se kod odrasle osobe zdravog uma i pameti skoro potpuno obustavlja rad kore velikog mozga.

Primanje informacija ide direktno, zaobilazeći misaone procese i analizu. To je moguće samo kod odraslih kad spavaju i dvomesečnih beba. To jest, sa stanovišta neurofiziologije, molilac se bukvalno pretvara u bebu.

Tokom molitve, nedavno su otkrili danski psiholozi, delovi mozga odgovorni za komunikaciju, naglo se aktiviraju. U normalnom stanju, ove oblasti prefrontalnog korteksa, aktivnije rade kada čovek očekuje od svog sagovornika neku reakciju na sve ranije rečeno. To znači da u toku molitve naša svest čeka odgovor od toga kome se moli.

Naučnici su otkrili da otkriveno “četvrto ” stanje mozga – molitveno, kako su ga nazvali, takođe je neophodno, kao i sva ostala. Jer odsustvo čak i jednog od njih narušava harmoničan razvoj čoveka, dovodi do bolesti i degradacije psihe.

Engleski fiziolozi, preko molitve su rehabilitovali zavisnike od heroina. Kod njih nije bilo lomova, a narkozavisnost je brže prolazila. Uz to, po istraživačima, mnogo više koristi tokom lečenja donosila je krataka, ali često ponavljajuća molitva. Ne tako davno jordanski kardiolozi su zaključili da je najkorisnija jutarnja molitva.

Posle dugog sna, tokom kojeg se usporava cirkulacija, obraćanje Svevišnjem pomaže da se probudi i mozak i telo, i glavno da se uključe u organizam svi fizički procesi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here