NAUČNICI SE IGRAJU: Rađaju se prasići sa ljudskim organima!

0
foto: pixabay

Zbog nedostatka organa za transplataciju – pankreasa naučnici SAD-a ubrizgavaju ljudske matične ćelije u embrion praseta 28 dana pre nego što se krmača oprasi, zbog čega se mladunče rađa sa tim ljudskim organom.

Prošle godine, SAD Nacionalni institut za zdravlje, proglasio je moratorijum na finansiranje ovakvih eksperimenata.

Glavni problem je strah od širenja ljudskog DNK na mozak svinje u razvoju, čime bi ga učinile polučovekom. Pablo Ros kaže da je to malo verovatno, ali da moraju da budu oprezni.

„Mi smatramo da su male šanse da prase dobije mozak sa ljudskim funkcijama, ali to još nije istraženo“, rekao je biolog Ros.

Embrioni su deo istraživanja čiji je cilj je prevazilaženje svetskog deficita organa za transplataciju, prenosi BBC.

Tim sa Univerziteta u Kaliforniji, objašnjava da se ovi prasići, koje nazivaju „ljudska svinja“, ponašaju i izgledaju isto kao obične svinje.

„Ljudska svinja“ se proizvodi u dve faze, prenosi BBC. Prvo, tehnika poznata kao uredivanje CRISPR gena, se koristi za uklanjanje DNK iz embriona nedavno oplođene svinje kojim se blokira formiranje pankreasa kod nerođenog praseta, čime se stvara genetska „rupa“. Zatim se ubrizgava matična ćelija ljudskog pluripotentne (IPS) u embrion.

IPS ćelije su izvedene iz tela formiranog čoveka i podstiču stvaranje i razvoj pankreasa.

Reproduktivni biolog koji vodi istraživanje Pablo Ros reako je za BBC da se „nada da će embrioni normalno da se razvijaju, da će proizvedeni pankreas biti 100 odsto ljdskog sastava i funkcije i da će biti kompatibilan sa pacijentima koji čekaju transplataciju“.

Profesor na odeljenju za neurohirurgiju univerziteta u Minesoti Valter Niska tvrdi da su svinje „najsavršeniji ljuidski inkubator“ i da u njima mogu da se razviju ljudski pankreas, srce, jetra, bubrezi, pluća čak i očne rožnjače.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here