Letnje računanje vremena završava se u nedelju, 29. oktobra u tri sata pomeranjem časovnika za jedan sat unazad, saopštila je Direkcija za mere i dragocene metale.

U nedelju u tri sata ujutro časovnici će biti pomereni za jedan sat unazad, tako da se vreme u tri sata računa kao dva sata.

U Srbiji je letnje i zimsko računanje vremena uvedeno 27. marta 1983. godine.

Od 1995. godine satovi su pomerani u poslednjoj sedmici septembra na osnovu odluka koje je donosila vlada, a pre 10 godina donet je novi zakon kojim je letnje računanje vremena usklađeno sa Evropskom unijom.

Telo ima svoj ritam i naviknuto je da spava određeni broj sati, budi se u određeno vreme itd. Ako mu se to poremeti, ono to doživljava kao stres. Potrebno je nekoliko dana da se navikne na novi ritam.

Broj ljudi koji zbog srčanog udara završe u Hitnoj pomoći povećan je za oko 25 odsto u danima nakon pomeranja sata, a većinom se radi o ženskim pacijentima, zaključili su inostrani stručnjaci. Oni koji znaju da pate od srčanih problema trebalo bi tih dana posebno da pripaze šta piju i jedu i smanje telesnu aktivnost, odnosno izbegavaju napore.

Pre dve godine Vladimir Putin je odlučio da kazaljke zauvek ostanu na zimskom računanju vremena. Objasnio je kako promena sata dva puta u godini štetno utiče na bioritam ljudi, ali i krava.

Životinjama sat vremena mnogo znači

Stručnjaci tvrde da pomeranje vremena nepovoljno utiče na životinje. Krave tada daju manje mleka, sat vremena više ili manje remeti njihov bioritam. Psi su veoma programirani na vreme. Vaš pas će se verovatno probuditi sat vremena ranije da ide napolje da obavi nuždu, obroci mu neće biti servirani u isto vreme, šetnja se pomera… Sve ovo može da dovede do stresa i nervoze kod nekih pasa. Zbog ovoga stručnjaci savetuju da se, bar što se životinja tiče, pomeranje sata ostavi po strani.

IZVORzdravlje
PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here