Ilustracija, foto:profimedia

Sanitet u kom je prevremeno rođena beba hitno transportovana za Beograd iz Zdravstvenog centra „Negotin“ pokvario se nasred puta! Drugo vozilo čekali više od sat vremena!

Prava drama odigrala se krajem 2017. godine, 6. decembra, kada se, prilikom hitnog transporta prevremeno rođene bebe iz Zdravstvenog centra “Negotin” u prestonički Institut za neonatologiju, sanitet pokvario kod Bora!

Još veća drama bila u glavama medicinskog osoblja iz bebine pratnje, jer je napolju bilo hladno, a oni su drugo vozilo, kako tvrdi naš izvor, čekali sat i 10 minuta.

Brinuli su i u Beogradu lekari Instituta za neonatologiju, jer nisu znali šta je sa bebom i njenom pratnjom, zato što su iz Negotina krenuli oko 13 časova, a u tu zdravstvenu ustanovu stigli su, prema njegovim rečima, tek u šest po podne.

Direktorka: Niko nije bio ugrožen

Dr Vidosava Paunović, v.d. direktora ZC Negotin, potvrdila je za list da su se oba događaja u vezi sa sanitetima odigrala i dodala da nijedan pacijent nije bio ugrožen, a situacije su se brzo rešavale.

– Dete je rođeno preveremeno, nije bilo životno ugroženo, upućeno je sa pratnjom u inkubatoru u Beograd jer mi nemamo odeljenje neonatologije. Kod Bora je puklo crevo za vodu na sanitetu. Za 40 minuta stiglo je novo vozilo, potpuno opremljeno, i dete je nastavilo put. Što se tiče upucavanja komšija, kada su stigli kod nas, tada su sva vozila bila na putu. Pozajmili smo od “Đerdapa” njihovo, koje je dobro i kompletno opremljeno. Niko nije očekivao da će se pokvariti na putu do Niša. Pacijentkinja koja je njime prevožena nije bila ugrožena, a posle 15 minuta nastavila je put našim sanitetom, koji se vraćao sa Ozrena.

Image result for bolnica negotin

Zdravstveni centar Negotin, foto:alo.rs

Što se tiče vozila iz auto-servisa od koga smo pozajmili sanitet za drugog pacijenta, koji je imao prostrelnu ranu na glavi, ono je bez ikakvog stajanja stiglo do Niša. Nisam odgovorna što se poslednje vozilo kupljeno 2009. godine, ostala 2004. i 1999. godine! Izborili smo se da dobijemo jedno novo, potpuno opremljeno, koje takođe koristimo – navela je dr Paunović.

– Majci je 6. decembra urađen hitan carski rez u negotinskoj bolnici u 34. nedelji trudnoće ili na početku osmog meseca. Nedonošče je bilo nezrelo, moralo je da dobije vrhunsku zdravstvenu negu. U ZC „Negotin“ nema odeljenja za neonatologiju, gde se inače smeštaju takve bebe, pa je odlučeno da se hitno, već oko 13 časova, novorođenče transportuje u inkubatoru do Beograda. Inkubator ima svoje baterije, koje bez napajanja mogu izdrže duže od tri sata. Beba je bila u stabilnom stanju, temperatura u inkubatoru dobra. Nisu se vozili ni sat i po, kada se desio kvar na vozilu. To je bilo negde kod Bora. Morali su da stanu. Napolju bilo ledeno – priča izvor lista.

Prema njegovim rečima, sanitetu, koji je neposredno pre polaska na put stigao sa popravke, “curela je neka voda i zaustavila ga”.

– Medicinska ekipa odmah je javila u Negotin šta se desilo i tražila drugo vozilo. Molili su kolege da ponesu i ćebad i toplu vodu da bi mogli da greju bebu u slučaju da u tom vozilu nema priključka za inkubator. Ipak, za nedajbože, na obližnjoj pumpi natočili su vrelu vodu u flaše. Kada je napokon stigao drugi sanitet, imao je priključak za inkubator i ekipa je nastavila put ka Beogradu – kaže on i dodaje da su svi na tom putu doživeli veliki stres jer su bili svesni da “u rukama drže” život prevremeno rođene bebe.

Izvor dodaje, da ta filmska priča nije jedini slučaj pri hitnom transportu teških pacijenata iz Negotina u veće zdravstvene centre.

– Mesec dana pre toga u ZC “Negotin” stigla su dva pacijenta, čije su povrede bile životno ugrožavajuće i koji su hitno morali da budu prebačeni u Klinički centar u Nišu. Komšija S. R. (74) pucao je u butinu komšinici N. A. (56), pa sebi u glavu. Njemu je curio mozak, a njoj bili pokidani vitalni krvni sudovi. Dovezeni su živi. Kada su stabilizovani njihovi životni parametri, hitno je trebalo da budu transportovani u KC Niš. Nije bilo vozila! Jedno je pozjamljeno od TE “Đerdap”, a drugo od automehaničara iz okoline Negotina. Prvo vozilo, takođe, se pokvarilo na putu, pa su pacijentkinju morali da prebacuju u drugo – navodi on.

Radmila Briza

IZVORalo.rs
PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here