Lokalna samouprava sa Vladimirom Veličkovićem, predsednikom opštine na čelu, nastavila je tradiciju darivanja majki koje su u prethodnoj godini rodile svoje treće, četvrto i svako naredno dete. Čak 41 heroina, kako ih je nazvao prvi čovek Negotina, došla je u zgradu opštine da uveliča ovu malu svečanost, dobivši na dar poklon čestitku u visini od po 10.000 dinara i buket cveća.

– Ovo je tek mali znak pažnje i raduje me što vidim da je svake godine sve više majki. Opština Negotin za podršku porodicama izdvaja iz budžeta pet miliona dinara. Trudićemo se da iznađemo još više rešenja za adekvatnu podršku porodicama sa decom- rekao je tom prilikom Veličković.

Poklon čestitku u susret Danu žena prošle godine dobila je 31 majka, pretprošle 27 žena, a 2016. njih 30. Akcija je, istakao je prvi čovek Negotina, važna jer ova opština spada u red onih sa negativnim prirodnim priraštajem.

– Lokalna samouprava nastoji da podstakne rađanje i kroz obezbeđenje raznih stimulacija. Po Odluci o finansijskoj podršci porodici, na besplatan vrtić ima pravo svako treće i naredno dete u porodici i tu imamo 74 korisnika. Besplatnu užinu prima 289 osnovaca, a tu su uključena i deca iz socijalno ugroženih porodica. Dajemo i naknadu nezaposlenim majkama koje su se porodile treći i svaki naredni put i to po 5.000 dinara mesečno tokom godinu dana, a tu pomoć prima devet majki – kaže Vladimir Veličković.

Svakom prvorođenom detetu opština Negotin obezbeđuje jednokratnu pomoć u visini od 30.000 dinara, za drugo 35.000, treće i četvrto po 40.000 dinara. Porodilje koje su rodile dvojke na ime jednokratne pomoći za novorođeno dete dobijaju po 70.000 dinara, a za trojke je predviđena sumu u visini od 100.000 dinara.

Inače, opština daruje i prvorođenu bebu, a ovog 1. januara dvojica dečaka i njihove porodice dobili su po 49.901 dinar, koliko je iznosila prosečna republička plata za prethodni mesec.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here