U Negotinu je danas održan regionalni sastanak kome su prisustvovali predstavnici opštinskih organizacija Crvenog krsta i transfuzioloških službi iz Bora, Kladova, Majdanpeka, Negotina, kao i predstavnici Crvenog krsta Srbije i Instituta za tranfuziju krvi iz Niša. Sastanku je prisustvovala i Merlina Selenić, zamenik predsednika opštine Negotin.

Foto: negotin.rs

Pozdravljajući učesnike današnjeg skupa, Merlina Selenić, zamenik predsednika opštine Negotin istakla je da lokalna samouprava i Crveni krst imaju veoma dobru saradnju i veoma često organizuju zajedničke akcije. Tako će biti i ubuduće, a lokalna samouprava pomoći će i prilikom akcija dobrovoljnog davalaštva krvi koje ova humanitarna organizacija organizuje u Negotinu.

Tema današnjeg sastanka bilo je upoznavanje prisutnih sa primenom novog Zakona o transfuziološkoj službi i izmenama u organizovanju akcija dobrovoljnog davanja krvi.

„Građanstvo treba da zna, da po novom zakonu, od ove godine će transfuziološke službe prestati da uzimaju krv i davalaštvo krvi odvijaće se isključivo u akcijama koje će organizovati Crveni krst. Mi smo do sada to radili sa Institutom za tranfuziju krvi iz Beograda, a od 1. maja ove godine pralazimo pod Zavod za tranfsuziju Niša i moraćemo mnogo češće da organizujemo akcije, kako bi nadomestili i rad lokalne transfuzije i ono što smo mi prikupljali. Očekuje nas mnogo posla, ali trudićemo se, daćemo sve od sebe da ne bude pada i naravno u svemu tome nama treba da pomogne humano građanstvo opštine Negotin, za njih organizujemo te akcije i koristim priliku da pozovem sve građane da se odazivaju našim akcijama, da znaju da je to krv za naše bolesnike, jer ubuduće neće više moći porodično i namenski da se da krv i neće porodice morati da traže krv za svoje bolesne članove, već će se krv trebovati iz rezervi koje mi ovim akcijama obezbeđujemo i svako ko želi da bude davalac moći će isključivo na našim akcijama da da krv“ – istakla je Ljubica Marinković, sekretar Crvenog krsta Negotin.

Poslednju akciju sa Institutom za trasfuziju krvi iz Beograda, Crveni krst Negotin imaće 12. aprila u prostorijama Umetničke škole „Stevan mokranjac“, a od 1. maja svakog poslednjeg petka u mesecu u istom prostoru biće organizovane akcije u saradnji sa Institutom iz Niša.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here