Ilustracija

Da sloga sve može pokazali su na delu ovih dana i stanovnici Urovice, bogatog krajinskog sela, čija većina meštana već nekoliko generacija radi u inostranstvu.

Za tili čas su prikupili oko 5.000 evra, da bi pomogli komšiji Novici Trokiciću da započne izgradnju novog doma.

Trokicići, koji se izdržavaju uglavnom od nadnica, bez skromne kuće u glavnoj seoskoj ulici, okruženoj gastarbajterskim višespratnicama, ostali su 13. januara u požaru koji ni brzom intervencijom komšija i vatrogasaca nisu uspeli da ugase. Te noći, dok su mnogi slavili Srpsku Novu godinu, Trokicići su ostali bez kuće, pokućstva i uspomena, a sačuvali su, vele, jedino gole živote.

– Ni sam ne znam šta se dogodilo, a ni zbog čega. Sve ponavljam da je važno da su mi deca, majka i supruga živi i zdravi. Ali srce mi se stegne kad vidim ovu muku, zgarište i pepeo. I sve mi je ona vatra pred očima. Daće bog da i nama sine sunce, pa da se uselimo u novu kuću – ne gubi nadu Novica, koji trenutno s majkom Ljubinkom i sinovima Denisom (18) i Daliborom (12) živi u iznajmljenoj kući u selu, dok mu supruga Milka na salašu izvan Urovice gaji nešto malo stoke.

U pomoć Trokicićima je priskočila i opština Negotin, koja im je odmah posle nesreće uplatila oko 40.000 dinara. Njihove komšije i članovi Evropskog udruženja prijatelja Urovice nemaju nameru da stanu. Već su najavili nove akcije pomoći, pošto, kažu, žele da narednu zimu Trokicići dočekaju u novom domu.

– Interventno smo im dali najpre 500, a potom sakupili više od 4.000 evra da s prvim lepim danima započnu gradnju novog doma. Nevoljnicima treba pomagati, a posebno komšijama s kojima živimo. Ova čestita i vredna porodica, koju je život malo više gazio, zaslužila je da joj se pomogne, jer su dobri ljudi – ističe Petar Katić, predsednik Saveta mesne zajednice Urovica.

NEMA TIH REČI ZAHVALNOSTI

OVIH dana su Novica i stariji sin Denis ozidali temelj budućeg doma, dok svaki slobodan trenutak, kad ne nadniče, koriste da raščiste zgarište i pripreme plac za gradnju.

– Nema tih reči kojima bih mogao da se zahvalim mojim Urovičanima za sve što čine za nas – napominje ovaj skromni domaćin.

PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here