Manastir Koroglaš, foto: Wikimapia

Manastir Koroglaš, kod sela Miloševa (stari naziv Koroglaš), sa desne strane puta Negotin–Kladovo, krije tajnu koja može ovom kraju dovesti mnogobrojne turiste.

Austrijski istoričar iz Feliks Kanic je u neposrednoj blizini manastira otkrio ploču sa natpisom na staroslovenskom „ Zdi zamče Kralje Mark“- „Ovde zaspa(večnim snom) kralj Marko“.

Резултат слика за manastira Koroglaš

Nadgrobni spomenik u porti manastira

Kako piše Politika, radi se o starom manastiru iz 15. veka, kod sela Miloševa (stari naziv Koroglaš), sa desne strane puta Negotin–Kladovo. Prema verovanju, ranjeni Kraljević Marko, posle bitke kod Rovina (kod Arada), prelazio je Dunav uz pomoć svoga konja Šarca. U negotinskoj niziji je potražio pomoć od miročkih vila koje su mu vidale rane lekovitim biljem. Izdahnuo je blizu Dunava. Bitka kod Rovina (17. maj 1395) bila je borba krsta protiv polumeseca. Otomanski sultan Bajazit sa srpskim vazalima (Stefanom, Markom, Konstantin Dragošem i verovatno sa Konstantinom Balšićem), protiv vlaškog vojvode Mirčeta Starijeg. U bici kod Rovina, verovatno je krst pobedio polumesec. Vlaška nije potpala pod otomansku vlast, plaćala je danak.

Još zanimljivije postaje kada se uzme u obir da je manastir vezan za kult Svetog Đorđa, koji je zaštitnik ratnika. Takođe Sv. Đorđe je zaštitnik Viteškog reda zmaja, a uz grobne ploče sa viteškim obeležjima , može povesti razmišljanje u tom smeru. Svakog Đurđevdana se sakuplja narod i slavi ovaj hrišćanski praznik u porti manastira.

U porti manastirske crkve prilikom arheoloških istraživanja 1975. i 1976. godine otkriveni su ostaci srednjovekovne nekropole, koja je datovana na dugi srednjovekovni period od XI- XV veka. Ovom prilikom otkriveno je 150 grobova, mada je sigurno njihov broj veći. Prilikom iskopavanja otkriveno je dosta srebrnog i pozlaćenog nakita: minđuše, narukvice, pozlaćene dijademe, otkriveni su ostaci oružja i srednjovekovni novac. Ovi nalazi sa nekropole ukazuju da je reč o bogatijim žiteljima, možda krajiškoj vlasteli iz perioda Nemanjića.

Резултат слика за manastira Koroglaš

Manastir Koroglaš, foto:Visit East Serbia

Manastir pripada Moravskom stilu. Koroglaš je dosta propao, freske su oštećene. Konzervacija je bilo na objektu 1975–1976 godine. Nekropola iz srednjeg veka bogata je pogrebnim materijalom.

Felik Kanic je na objektu pronašao kameni zapis na kome je pisalo: „Ovde je prestao da gleda u sunce Kraljević Marko.”

Postoji kletva kralja Vukašina Marku Kraljeviću „Sine Marko, da te Bog ubije, ti nemao groba i poroda.” Istoričari su verovali da je grob Kraljevića Marka u manastiru Hilandar, a neki u njegovoj manastirskoj zadužbini Sušica. Dubrovčanin Marko Orbin je početkom 17. veka tvrdio da je u manastiru Blačina. Istoričari tajnu Korogluša nisu istražili do kraja. Narod se okuplja kod manastirske crkve na Đurđevdan i Spasovdan. Manastir Koroglaš se danas nalazi pod zaštitom Republike Srbije kao spomenik kulture od velikog značaja. U manastiru nema sveštenih lica.

Politika/Slobodan T. Petrović, Kladovo/akademossite.wordpress.com/Milan Nikolić

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here