foto:negotin.rs

Tokom vikenda na 46. “Susretima sela”, manifestaciji izvornog narodnog stvaralaštva, tokom tri uzastopne večeri, nastupilo je šest kulturno-umetničkih društava.

U petak, 12. aprila, Šarkamen je ugostio gostujući KUD “Čučuk Stana” iz Sikola. Susretima sela u Šarkamenu prisustvovali su mr Milan Uruković, predsednik SO Negotin, Bogdan Gugić, zamenik predsednika SO Negotin, Tatjana Panić, Dalibor Mašić i Dragan Radosavljević, članovi Opštinskog veća, Jovanka Stefanović-Stanojević, v.d. direktora Doma kulture „ S. Mokranjac“, predstavnici institucija i preduzeća, udruženja i veliki broj meštana.

       foto:negotin.rs

Članovi tog društva predstavili su se programom kojim su podsetili na dane kolektivne berbe vinograda i običaje koji su je pratili. Domaćini iz Šarkamena KUD “Vrelo”, pripremili su program “Jedan dan kod Ivanove česme”, kojim je takođe ukazano na brojna verovanja i predanja, sačuvana u selima negotinske opštine, zahvaljujući delom i manifestaciji “Susreti sela“.

             foto:negotin.rs

U subotu, 13. aprila u Jabukovcu je nastavljeno nadmetanje u igri, pesmi i muzici. Programu su prisustvovale Merlina Selenić, zamenik predsednika Opštine Negotin, Neda Janković pomoćnik predsednika, Tatjana Panić, član Opštinskog veća za kulturu i Jovanka Stefanović-Stanojević, v.d. direktora Doma kulture „S. Mokranjac“. Na sceni jabukovačkog Doma kulture nastupili su prvo gosti iz Kobišnice, KUD “ Voja Čurić” iznevši program “Svadba-treći dan”. Domaćini iz Jabukovca, KUD “Floričika”, prikazali su program „Sedeljka“ „La Šazatorje“, vraćajući publici sećanja na vreme kada su meštani sela duge noći prekraćivali živopisnim sedeljkama.

         foto:negotin.rs

U nedelju 14. aprila u Čubri su se sastala kulturno-umetnička društva: “Živorad Petrović – Dudić” iz Jasenice i “Mladost” iz Čubre. U prvom programu, Jaseničani su ponovili “Priče iz vodenice”, dok su domaćini na sceni izneli narodni običaj „Bratska deoba“, oslonjen na izreku „Na mlađima svet ostaje“. Manifestaciji su prisustvovali Neda Janković, pomoćnik predsednika, Tatjana Panić i Dragan Radosavljević, članovi Opštinskog veća, Jovanka Stefanović-Stanojević, v.d. direktora Doma kulture „ S. Mokranjac“ Nenad Vojinović, direktor Istorijskog arhiva Negotin, Milorad Grbović, direktor negotinske biblioteke, Dalibor Rađelović, v.d. direktor JKP „Badnjevo“ i brojni meštani.

     foto:negotin.rs

Manifestacija “Susreti sela” se završava narednog vikenda. U nedelju, 21. aprila u Kobišnici će se sastati KUD “Vrelo” iz Šarkamena i KUD „Voja Čurić“ iz sela domaćina, a u ponedeljak, 22. aprila u Štubiku, KUD “Floričika” iz Jabukovca i KUD “Prerast”. Time će biti završena ovogodišnja smotra “Susreti sela” u kojoj je učešće uzelo sedam mesnih zajednica i isto toliko kulturno-umetničkih društava.

Tradicionalna manifestacija izvornog narodnog stvaralaštva koju punih 46 godina organizuje Dom kulture “Stevan Mokranjac” uz pokroviteljstvo Opštine Negotin, u saradnji sa mesnim zajednicama i kulturno-umetrničkim društvima, biće zvanično završena proglašenjem pobednika i dodelom zasluženih nagrada učesnicima. Biće to 10. maja na Gradskom trgu u Negotinu u okviru „Majskih svečanosti“ povodom Dana Opštine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here