foto:TOO Negotin

Praznik za sva čula! Tako u najkraćem može da se opiše Sajam meda i vina, koji su svojevremeno pokrenuli Turistička organizacija, Društvo pčelara „Hajduk Veljko“ i Udruženje proizvođača vina sa oznakom geografskog porekla Negotinske Krajine, pod pokroviteljstvom Opštine Negotin. Ova manifestacija stasala je u jednu od najuglednijih smotri koje na prostoru istoka Srbije imaju objedinjenu i tradiciju i kulturu i zabavu, konačno i, ono najvažnije, promociju i razvoj brendova negotinske opštine: vinarstvo i pčelarstvo.

Sajam meda i vina je odavno iskoračio iz lokalnih okvira jer mu međunarodni karakter koji ima obezbeđuju susedi Rumuni i Bugari, ali i izlagači iz regiona. Bio je odlično posećen, sjajno ocenjen i organizovan po meri i starijih i mlađih, i ljubitelja izvornog zvuka, roka i ostalih muzičkih žanrova, uz neizbežnu izvornu muziku.

foto:TOO Negotin

Sajam meda i vina ostao je veran tradiciji zahvaljujući Turističkoj organizaciji koja je veoma uspešno animirala učesnike da dođu u Negotin i prikažu više nego zanimljivu i raznovrsnu robu koja nastaje u domaćim narodnim radionicama. Gosti su uživali u Etno-danu, koji je bio pravi praznik za oči. Sajam je tokom godina doprineo i razvoju seoskog turizma. U okviru.

foto:TOO Negotin

Etno-dana na centralnom Gradskom trgu na kome su se programi nizali iz sata u sat na oko tridesetak manjih i skoro 40 velikih štandova predstavilo se skoro 150 izlagača iz negotinskih sela, iz Niša, Vranja, Kumanova, Knjaževca, Zrenjanina, Kragujevca i drugih gradova. Svako je u skladu sa svojom delatnošću Sajmu dao posebnu draž bez obzira na to da li je reč o proizvođačima hrane, vina, meda, narodnih jela, kolača, suvenira, nakita ili drugim zanimljivim delatnostima, starim i novim zanatima.

Pčelarski bukvar

Tokom Sajma održana je i završnica tradicionalne manifestacije Susreti sela. Sveukupni pobednik 45. smotre u organizaciji Doma kulture „Stevan Mokranjac“ je KUD „Živorad Petrović Dudić“ iz Jasenice, drugi je KUD „Voja Čurić“ iz Kobišnice, a treće mesto u konkurenciji deset društava iz Krajine je osvojio KUD Floričika iz Jabukovca.

Organizovano je i predavanje za pčelare na kome je o organskoj proizvodnji govorio profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu dr Nebojša Nedić, kasnije i jedan od učesnika promocije knjige „Pčelarski bukvar“, autora Živojina Bogdanovića, uglednog krajinskog pčelara.

Sajam, održan pod sloganom

„Oni vide med i vino“, otvorio je Vladimir Veličković, predsednik Opštine, kome je pripala čast da na završnoj večeri dodeli priznanja najboljim vinarijama.

– Ovogodišnji Sajam u Negotinu je okupio do sada najveći broj vinara koji su svoje proizvode prijavili za ocenjivanje u želji da provere mesto u sve ozbiljnijoj vinarskoj proizvodnji u Srbiji, pa samim tim i u opštini Negotin, poznatoj po vinogradarstvu. Ova manifestacija beleži uzlazni kvalitativni trend i sve veću posetu i smatramo je uvodom u turističku sezonu koja predstoji i koja će, nadamo se, biti bogata – izjavio je za „Vesti“ Dušan Petrović direktor TOON.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here