Nemci već sada zbog nedostatka zanatlija u proseku čekaju više od deset nedelja na obavljanje neke zanatlijske usluge, a situacija bi u bliskoj budućnosti mogla i da se pogorša, saopštilo je udruženje nemačkih zanatlija u ponedeljak.

– Narudžbina trenutno ima toliko da su zanatlije prisiljene da odbijaju sve nove narudžbine ako ne dolaze od stalnih mušterija – kaže u razgovoru za izdanje Medijske grupe Funke Hans Peter Volsajfer, predsednik Udruženja nemačkih zanatlija.

On je ukazao na to da se godinama premalo mladih odlučivalo za obrazovanje u nekom klasičnom zanatsko-uslužnom zanimanju poput vodoinstalatera, molera ili parketara, tako da je nastao akutni problem sa manjkom stručnjaka.

Svake godine nam nedostaje 15 do 20 hiljada ljudi – rekao je on.

Problem bi se mogao dodatno pogoršati u nastupajućem razdoblju kada se očekuje velika smena generacija u nemačkim zanatlijskim radionicama.

– Mnogi sledećih godina odlaze u penziju i strahujemo da veliki broj zanatlijskih radionica neće imati ko da preuzme – objašnjava Volsajfer.

– Trenutno najviše nedostaje limara, vodoinstalatera, montera centralnog grejanja – kaže on i skreće pažnju i na relativno visoka primanja u ovom sektoru.

– Majstor u vodećoj funkciji može mesečno zaraditi od 3.500 do 5.500 evra bruto – napominje predjednik nemačkog udruženja zanatlija.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here