foto:intermagazin.rs

Kroz gradske višespratnice sve ređe se širi miris pečenih paprika, ali zato kurirske službe na kućne adrese isporučuju pakete punih tegli. Priprema ajvara sve je unosniji biznis širom Srbije, a kako se krećete ka jugu, ponuda raste. Doduše i cena.

Domaćice i poljoprivredna gazdinstva tegle omiljene srpske zimnice nude po ceni od 300 do 900 dinara.

Iskusne kuvarice tvrde da im u teglu ajvara ode najmanje tri kilograma paprika. Po trenutnom cenovniku – najmanje 240 dinara. Ali računici nedostaje ulje, začini, ambalaža i puno, puno, rada.

Domaću recepturu prošle godine su rešili da unovče na Poljoprivrednom gazdinstvu Dejana Milenkovića u Nišu. I već prve godine prodali čak 5.000 tegli. Ove očekuju da će isporučiti najmanje 10.000 „jedinica“. Okitili su se i medaljom za kvalitet Novosadskog sajma.

„I sama sam bila zaposlena majka koja nije mogla uvek da stigne da napravi ajvar, a to je tradicionalno, zdravo jelo“, kaže Ljiljana Milenković. – Mi ga pravimo bez konezervansa i bilo kakvih dodataka. Krenuli smo prošle godine na jednom „kubetu“, malom šporetu. Za ovu smo nabavili još jedan. Interesovanje je izuzetno. Svaki dan imamo isporuke, šaljemo i za Frankfurt. Besplatna je dostava za paket od deset tegli i više na čitavoj terioriji Srbije. To je porodični posao i nas petoro radi. Sada u sezoni ajvara angažujemo i četiri žene koje peku i ljušte paprike. Registrovali smo poljoprivredno gazdinstvo i sve je legalno. U Nišu smo pokrili i sindikalnu prodaju. U Novom Sadu prodajemo i na Futoškoj pijaci.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here