Dr Zagorka Stefanović Šapčanka , odnedavno je u penziji , ali neumorna duhom posvetila se onom što najviše voli , a to je ekologija , priroda , cveće , druženje sa prijateljima . Učestvuje na tribinama Šabačkog Ekološkog Pokreta , sakuplja reciklažne konzerve , plastične flaše , kante i gajbice u kojima gaji cveće .

Njena je kuća prepuna cveća koje se ni po čemu ne razlikuju i drugih kuća i terasa , da to cveće nije odgajano u odbačenim plastičnim flašama , kantama , lavorima , gajbicama i ostaloj odbačenoj ambalaži , umesto saksija . I lepo i dekorativno i korisno . Zagorka tvrdi da cveću ne trebaju saksije sa rupama i da je dovoljno da se u cveće ulije vode onoliko koliko je potrebno i da se na taj način izbegava prljanje saksija i podmetača , kao i stvaranje prašine . Ovu neobičnu ženu možete sresti često i na ulici kako skuplja sekundarne sirovine , limene konzerve i razgovara sa uličnim čistačima . Ideju da treba iskoristiti odbačenu ambalažu , odnosno reciklažni odpad Zaga je već odavno realizovala i primenjuje u praksi . Učestvuje i u ekološkim akcijama Šabačkom Ekološkog Pokreta čišćenja planine Cer , odakle je rodom i drugim aktivnostima .

Zagorka se privatno druži i sa svojim mnogobrojnim pacijentima , sa mnogima se i sprijateljila i nije retkost da je rado zovu na krštenja , venčanja , slave , ispraćaje itd . Zagorka je inače doktor medicine rada i kao magistarski rad pripremala je rad iz grafologije .Osim grafologije , njena interesovanja su i astrologija i hiromantija u čemu se kažu takođe veoma uspešno oprobala .

Zagovornik je da treba iskoristiti a ne bacati plastične flaše, jer ona nema ni jedne saksije , ali ima pune terase cveća , kuktusa i agava, čuvarkuća koje su predivne i ogromne iako su izrasle u odbačenoj ambalaži , kantama , gajbicama …. I da treba iskoristiti reciklažni odpad u cilju očuvanja planete .

Ljudi kojima se najviše divi ova Šapčanka dr Zagorka Stefanović su ulični čistači . Njih obožava .

Pripremila : Slavica Jovanović novinar i književnik
Foto : Slavica Jovanović

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here